Mindig résen kell lennünk!

Akt.:
Ne bízz benne!
Ne bízz benne! - © Fotó: Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Folyamatosan kísérjük figyelemmel gyermekünk internetes tevékenységét!

Soha nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyermekekre fokozottan oda kell figyelnünk. Felnőtt emberekre is számos veszély leselkedik, azonban velünk ellentétben sajnos a csemetéink kevésbé tudnak magukra vigyázni, nem tudnak reálisak lenni egyes élethelyzetekben.

Az internet világa vonzó kicsik és nagyok számára egyaránt, mindent megtalálunk egy helyen. A legunalmasabb perceinkben is tudunk rá számítani, viszont nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy számtalan kockázatot hordoz magában. Néhány hónapja egy virtuális perszóna rémisztgeti a gyermekeket, a WhatsApp nevű csevegőn keresi meg áldozatait, hogy egy emberfejű-csirketestű lény képe mögött megbújva különböző dolgokra vegye rá a megrémült gyerekeket.

A Momó nevű horrorlény zavaró képeket küld nekik, emellett feladatok elvégzésére próbálja rávenni őket. Posztós Réka pszichológus, integratív gyermekterapeutától többek között megtudtuk, hogy miként vehetjük észre csemetéinken, ha ők is áldozattá válnak.

Szülői felelősség

– Gyermekkorban sokáig keveredik a valóság és a fantázia, könnyebben megtéveszthetőek, könnyebben fogadnak el igazságnak fantázia szülte dolgokat. Momó, az arra fogékony gyerekek esetében alvási nehézségeket, szorongást idézhet elő – ez utóbbi csökkentése érdekében pedig előfordulhat, hogy meggondolatlanságot tesz a gyermek. Nagyon fontos kiemelnünk a szülők szerepét, feladatát is. Ahogyan felelős szülőként nem engedjük gyermekünknek, hogy erőszakos, szexuális tartalmú vagy horror filmeket nézzenek, főleg felügyelet nélkül, úgy fontos az is, hogy ellenőrizzük kiskorú gyermekünk online tevékenységét is, hiszen ezen a felületen is találkozhat hasonló tartalmakkal, akár Momóval is – hívta fel a figyelmet a pszichológus.

Lidérces álmok

Posztós Réka úgy véli, hogy a 8 és 14 éves kor közötti gyermekek még könnyen befolyásolhatóak. A stabil, szeretetteljes, biztonságot és bizalmat nyújtó családi háttér olyan védelmet nyújt, amit más „tűzfal” nem képes. Azonban, ha a gyermek egyéb mentális problémából adódóan szorong vagy esetleg depresszív, félelmén keresztül könnyebben befolyásolhatóvá válik.

– Nagy Emese –


Újabb internetes „játék” próbálja hatalmába keríteni a gyerekeket és fiatalokat sajtóhírek szerint: egy rémfilmekbe illő figura ad nekik feladatokat.Jó egy-másfél éve, hogy téma volt a Kék bálna-jelenség: egy internetes „játék”, melynek lényege, hogy működtetője a felhasználóknak feladatokat adott, ...

Elkerülhetetlen, hogy a gyermek idővel rájöjjön arra: ő maga is halandó
Debrecen - „A szülők őszintesége nagyon fontos, fel kell a gyermek előtt is vállalni egyes élethelyzeteket.” Szülőként szeretnénk meghagyni gyermekeinknek azt a mesebeli világot, amit ők a kezdetektől fogva elképzelnek maguk körül. Felnőttként már tudjuk, hogy nem minden lehet cukormázból, valami...

Az igazán jó barátaink valójában a választott családtagjaink
Debrecen - „Barátként empatikusnak kell maradnunk, de persze nem kell feladni minden elvárásunkat, szükségletünket.” Az életünk folyamán folyamatosan pozitív és negatív hatásoknak vagyunk kitéve, amelyek sokszor fenekestül felforgathatják a hétköznapjainkat. Természetesen ha minden egyes kívánság...