Mindenkinek magának érdeke foglalkozni saját egészségével

Szabó Gyuri bácsi, a népi gyógymódok mestere. A szerző felvétele
Szabó Gyuri bácsi, a népi gyógymódok mestere. A szerző felvétele
Szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezték meg a Nagyvárad-Réti Református Egyházi Művelődési Központban és a templomban a Csillagocska Családnapot, amelynek központjában ezúttal is az egészségmegőrzés gondolata állt.

Déli tizenkét órai kezdettel előadást tartott Kalóz János pszichológus drogszakértő Ne szúrd el a kari-ered címmel. A kolozsvári pszichológus, aki évekkel ezelőtt maga is drogfüggő volt, felhívta a figyelmet arra, hogy a drogok nagyon rövid idő alatt elronthatják az ember életét, de nagyon hosszú idő kell ahhoz, míg egy drogfüggő ismét a helyes vágányra tudja terelni az életét. Nem is a kábítószer a probléma, hanem az ember, aki visszaél vele, hangsúlyozta az előadó. „A legtöbb kábítószer fizikai és lelki függőséget okoz, de míg a fizikai függőségről néhány hét alatt le lehet szokni, évekbe telik, amíg valaki a lelki függőségtől meg tud szabadulni” – fogalmazott Kalóz János, mert, mint hozzáfűzte, tulajdonképpen a drogok által keltett érzésekről nehéz leszokni. A drogfogyasztás abból az általánosan elterjedt igényből fakad, hogy az ember a boldogságot keresi, és a kábítószer megadja a boldogság illúzióját, csak sajnos a drogosok nem veszik észre, hogy ez csak egy mesterséges boldogság. Az ember másik nagy vágya az, hogy ne legyenek gondjai, és a drogok képesek azt az érzetet kelteni, hogy nincsenek gondjai. Ez azonban szintén csak egy illúzió, így aztán a problémáink egy idő után annyira feltorlódnak, hogy a kábítószerfüggő már képtelen kezelni azokat. „Félünk szembenézni a konfliktusainkkal, ezért menekülünk, és az egyik menekülési mód a pszichoaktív szerek használata” – mondta Kalóz János, hozzátéve, hogy a kábítószerezés hasonlít az önsajnálathoz is. Kalóz János leszögezte, hogy minden drogos tulajdonképpen saját döntése alapján válik a kábítószerek rabjává, talán ezért is sajnáltatják magukat a drogfogyasztók, mert nem akarnak szembenézni ezzel a ténnyel. Azoknak a szülőknek, akiknek kábítószeres gyermekük van, egy tanácsot is adott a pszichológus: „Rakják ki őket a házból. Ez nagyon keményen hangzik, de más megoldást nem ismerek.”

Megelőzés füvekkel

Ezt követően dr. Kovács Károly debreceni nőgyógyász szakorvos tartott előadást, amelyben a megelőzésre és a szűrővizsgálatok fontosságára helyezte a hangsúlyt, majd Szabó Gyuri bácsi, a népi gyógymódok mestere, ahogy hívni szokták, a bükki füves ember tartotta meg előadását. Mint bevallotta, nagyanyjától tanulta a népi gyógyítást, majd leszögezte: a gyógyítás az orvosok feladata, a megelőzés viszont mindenkié, és a megelőzésben, valamint a betegségek kezdeti szakaszában érdemes a természetes gyógymódokhoz fordulni. „Mindenkinek magának érdeke foglalkozni saját egészségével”, hívta fel a figyelmet az előadó, annál is inkább, mert a mai modern világban az élelmiszereket „agyonszennyezik” adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, élelmiszer-színezékekkel, amelyeknek a szervezetre gyakorolt káros hatása még nincs is teljes mértékben kikutatva. Az előadó szerint nagyon fontos, hogy az emberek kivizsgáltassák magukat egy orvossal addig, amíg még egészségesek. Hangsúlyozta, hogy a vesék, a máj és a verejtékmirigyek optimális működése elengedhetetlen fontosságú, mert ezek a test természetes méregtelenítői.

Természetes gyógymódok

Az előadó tisztítókúrákhoz ajánlotta a csalánlevél- és a diólevélteát, amelyekből egy hónapon át kétnaponta egy csészével kell inni, mondta el Szabó Gyuri bácsi. A májműködést segíti a gyermekláncfű-, illetve a pitypangtea, amelyeket hetente egy csészével ajánlott fogyasztani, de a gyermekláncfű a cukorbetegség megelőzésére is jó. A vesék optimális működéséhez szükséges napi két liter folyadék, főként víz, illetve gyógytea elfogyasztása, heti egy csésze nyárfalevél tea szintén jótékony hatású. Szabó Gyuri bácsi azt ajánlotta, hogy az emberek bátran verejtékezzenek, mert az izzadságnak öt hét múlva már nem lesz szaga, ugyanakkor ennyi idő alatt megtisztul a test. Mint mondta, a nyugati világban a leggyakoribb egészségügyi problémát a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik, míg tíz év múlva a depresszió lesz Európában a legnagyobb népbetegség. A szív és- érrendszeri betegségek elkerülésének egyik módja a veronika fogyasztása, de az idős szívek gyógynövénye, a galagonya is nagyon jó, továbbá vérnyomás szabályozásra és az érfalak rugalmasságának megtartására a fehér fagyöngy fogyasztása ajánlott. Nagyon fontos továbbá a sav-lúg egyensúly megtartása a szervezetben, ezért gyomorsav ellen fehér akácvirág tea, illetve nyers krumplilé elfogyasztása ajánlott, míg az erdei málnalevél és szederlevél a vér húgysavtartalmát szabályozza. Ugyanakkor a fekete gyümölcsök (például a somlekvár, napi három alkalommal három teáskanálnyi) szintén kiváló antioxidáns hatásúak.

Pap István