Mindenkiben ott van a Jóisten

Mindenkiben ott van a Jóisten
Nagyvárad- Hétfőn lelki napot tartottak a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban az elemista gyermekek számára, elmélkedésekkel, akadályversennyel és interaktív foglalkozásokkal.

Általában évente két alkalommal szerveznek lelki napokat a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban: a karácsonyi és a húsvéti ünnepek előtt, hogy ezáltal is hangsúlyozzák az iskola egyházi jellegét, illetve azt, hogy a valódi keresztény értékek átadására, elsajátítására törekednek. A most zajló tanév második felében Krisztus feltámadásának ünnepe előtt ezt a rendezvényt az Iskola másképp hetére időzítették, és hétfőn az elemista diákokkal kezdték a lelki ráhangolódást. Tekintettel arra, hogy a tanintézménybe protestáns gyermekek is járnak, református lelkészeket is hívtak, az események pedig dél körül csúcsosodtak ki a kápolnában tartott szentmisével, melyet Tóth Attila várad-újvárosi segédlelkész mutatott be.

Találkozás

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szól, a tisztelendő pedig a hallgatósága életkorához igazította prédikációját, úgymond interaktivitásra törekedve. Miután megkérdezte a gyerekektől, hogy ki szereti Istent, illetve ki találkozott már vele, egy történetet mesélt el egy kisfiúról, aki egyszer elindult megkeresni a Jóistent. Mivel tudta, hogy a hosszú úton meg fog éhezni, vitt magával egy hátizsákot, melybe tett csokit és kólát. Elfáradt azonban, ezért megpihent egy padon, ahol melléült egy néni, s elkezdtek beszélgetni egymással. Kínálgatták egymást, eszegettek, közösen énekeltek, mígnem besötétedett, s mindketten hazamentek. A néni azt mondta a családjának: találkozott Istennel, kicsit kicsi ugyan, de azért mosolygós, kedves, s a gyermek is hasonlóan nyilatkozott szüleinek: látta Istent, aki ugyan kicsit öreg, de azért barátságos, még játszani is hajlandó volt vele. „Mindenkiben ott van tehát a Jóisten, ha tudunk rámosolyogni és odafigyelni egymásra. Ha tudjuk egymást szeretni, akkor ezáltal Istent is jobban megismerjük”- vonta le az elmondottakból a tanulságot a káplán.

A mise végén a gyermekek kéréseiket fogalmazták meg Istennek.

Ciucur Losonczi Antonius