Mindenki majálisa a várban

Mindenki majálisa a várban
Május 7-én, vasárnap a vársáncban ismét megszervezik a Mindenki majálisa elnevezésű programot. A rendezvény első felében az iskoláké és a főzésé a főszerep, később koncertek lesznek.

Ismét összeállt a megszokottnak mondható, az évek folyamán csupán keveset változó csapat, és visszatért a régi helyszín: lassan minden készen áll ahhoz, hogy május 7-én, vasárnap újból egy remek hangulatú összejövetel otthona legyen a nagyváradi vársánc, a XXVI. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében. Az örök kérdés azonban, mint mindig, ezúttal is feltevődik: vajon szép, meleg lesz-e az idő, hiszen előfordult már vihar, eső és kora tavaszi hideg is a nagyszabású rendezvény történetében. Sajnos erről a szervezők- a Pro Rogériusz Kulturális és Közösségi Egyesület, az Ovisuli Egyesület és a Szigligeti Alapítvány- nem tudnak dönteni, vagy nem tudják ezt befolyásolni, viszont mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szó átvitt értelmében tényleg felhőtlen legyen a szórakozás.

Az utolsó simítások érdekében szerda délután „a tett helyszínén” gyűltek össze az érintett RMDSZ-körzetek, civil szervezetek képviselői, és nem utolsósorban azért, hogy sorsolás alapján eldőljön, kinek hol legyen a standja. Czvikker Katalin főszervező azt nyilatkozta: délelőtt 10 órakor kezdődnek a programok, mely időponttól kezdve arra számítanak, hogy rengeteg gyerek és fiatal fog nyüzsögni a vársáncban, hiszen tizenöt iskola mutatkozik majd be, illetve ezek testvér tanintézetei. Különféle anyagokkal, szórólapokkal népszerűsítik magukat, és színpadi fellépésekkel is készülnek. Különlegességnek ígérkezik, hogy a Szacsvay Imre Általános Iskola meghívására jelen lesz a debreceni Agora Tudományos Élményközpont, mely játékosan szórakoztató elemekkel segíti elő az ifjúság tudományos ismereteinek bővítését. Ezen kívül pozitívan a reagált a felhívásra a Mistique mazsorett csoport, a Unique Dance Stúdió, a székelyhídi Tini Dance Center és id. Ozsváth József magánénekes.

Magyaros ízek

Miközben pedig mindez történik, a Magyaros ízek forgatagában is valószínűleg nagy lesz a mozgás. A tíz váradi RMDSZ-körzet főz, a végeredményt pedig egy háromtagú zsűri minősíti: Miske László debreceni színművész, a Szigligeti Színház örökös tagja, Meleg Vilmos színművész, a Szigligeti Színház tagja, és a pincészetet is működtető Szőnyi József táncművész. A velenceiek babgulyást, az újvárosiak hagyományos magyaros gulyást, az észak-rogériusziak hagyományos gulyást, a csillagvárosiak gulyást, a rétiek babgulyást, a szőllősiek hagyományos gulyást, a dél-rogériusziak babgulyást, az olasziak babgulyást készítenek, a püspökiek esetében pedig ez meglepetés lesz. Jelen lesznek váradi és Bihar megyei vállalkozók is, a közélelmezési egységekért Pető Dalma, illetve Dél-Rogériusz felel. Az újvárosiak 11 órától kosárlabdával kecsegtetnek, és várlátogatással, utóbbira 10-11 óra közt lehet feliratkozni náluk. A csillagvárosiak sakkra invitálnak, az észak-rogériusziak snapszlira.

A délutáni, illetve esti órákban koncertek lesznek: 16 órától Gryluss Vilmos, 17-től Desperado, 18-tól Soulwave, 19.30-tól Welhello, 21-től Szikora Robi és az R-Go. Érdemes amúgy tudni, hogy a Festum Varadinum programok letölthetőek a FestivApp alkalmazással okostelefon segítségével, és folyamatosan frissítik az információkat.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,