„Mindenki irodai munkát szeretne végezni”

Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója
Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója
Állásajánlatokról, népszerű és kevésbé népszerű munkahelyekről, igényekről és elvárásokról kérdeztük Békési Csabát, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatóját. Mint mondta, nagyon kevés állás szól egyetemet végzetteknek.

– Milyen munkahelyeket ajánlanak mostanában leginkább Bihar megyében?
– A legutóbbi állásbörzénken 1400 munkahelyet ajánlottak fel, s ezek közül csak 250 szólt felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek. Ez egy kissé aggasztó. Azt vesszük észre, hogy rengeteg képesítést nem igénylő állásajánlat van, alacsony fizetéssel, illetve sok az alacsony képesítést igénylő ajánlat is. Rengeteg építőipari munkahelyre keresnek embereket, s nincsenek jelentkezők.

– Ennek mi lehet az oka?
– Egyre kevesebb az ilyen képzettséggel rendelkező ember, fiatalokat egyáltalán nem képeznek ilyen szakmákba, egyetlen ilyen szakiskolai osztály sincs. Ennek pedig az az oka, hogy nem iratkoznak fel a fiatalok ilyen osztályokba. Senki nem akar kőműves vagy festő lenni, de gépkocsiszerelő, vízvezeték szerelő, szakács, felszolgáló, CNC-gépkezelő, esztergályos, vagy lakatos sem, és még sorolhatnám. Mindenki irodai munkát szeretne végezni. Nemrég egy kísérletet végeztem. Feladtam két hirdetést, az egyik gépkezelői munkahelyre vonatkozott, minimálbérrel, étkezési jegyekkel és fix programmal. Senki nem jelentkezett. A második menedzserasszisztens állásról szólt, ugyanazokkal a feltételekkel. Több mint hatvanan telefonáltak, még mindig hívnak, hogy érvényes-e még az ajánlat. Az átképző tanfolyamainkat jelentkezők híján csak nagy nehezen, vagy egyáltalán nem tudjuk megszervezni. A szakácsképző tanfolyamunkra egész évben kerestük a jelentkezőket és még mindig nem gyűlt össze a szükséges tizennégy ember. Pedig ingyenes a képzés, amely jól fizetett szakmát biztosít, hiszen még egy közepes szakács sem keres háromezer lej alatt. Lehet, hogy sok a munka és nyáron 50 fok felett kell dolgozni, de hát ez egy ilyen szakma. Hasonló a helyzet a vízvezeték szerelőkkel is, nem telik el egy hét, hogy ne hívna egy ismerősöm, hogy nem tudnék-e ajánlani valakit.

Jó példa is van

– Hogyan alakul a munkanélküliek száma?
– Jelenleg a munkanélküliségi ráta 1,57%, tavaly ugyanekkor 2,39% volt, ez körülbelül 35 százalékos javulást jelent. Számokban kifejezve a tavalyi 6507 nyilvántartott munkanélkülihez képest jelenleg 4213-an vannak, s közülük is csak 1400-an azok, akik fizetett munkanélküliek. Viszont a nem fizetettek legnagyobb része nem is akar alkalmazásban lenni, többségük a szociális segély miatt szerepel a nyilvántartásunkban. Őket amúgy nagyon nehéz is lenne alkalmazni, ugyanis nincs meg a minimális iskolai végzettségük sem.

– Az egyetemet végzettek számára többnyire milyen munkahelyeket ajánlanak?
– Aránylag sok, különböző szakképesítésű mérnököt keresnek, főleg a Bihar megyei munkaerőpiacon az utóbbi évek során megjelent autóalkatrész beszállító cégek. Az utóbbi évek során egyébként szinte teljes egészében változott a munkaerőpiac, kevés könnyűipari cég maradt, azok, amelyek még léteznek, főleg kevés képesítést igénylő munkákat végeztetnek itt. Főleg kézi munkát igénylő fázisok zajlanak csak nálunk, talpvarrás, ragasztás, hasonlók. Ehhez elég egy mester, a minőségi felügyeletet biztosító mérnököt általában az anyacégek küldik ki. Régen más volt a helyzet, a tervezés, a modellek megalkotása is itt zajlott, a „multiknak” azonban sok, alacsony képesítésű munkaerőre van szükségük. Ezenkívül megjelentek a már említett autóalkatrész készítéssel foglalkozó cégek, melyek bizonyos százalékban felsőfokú végzettségűeket is keresnek. Jó példaként viszont főleg az egyik, Nagyváradon már több éve jelenlévő, elektronikai alkatrész összeszereléssel foglalkozó céget említeném, amely a tervezési, a mérnöki, a pénzügyi osztályokat is ide költöztette, s itt van a teljes, közép- és kelet-európai közönségszolgálati osztály. Sajnos ez csupán kivételnek számít.

„Ha van két lába…”

– Mi a helyzet a kereskedelmi jellegű munkahelyekkel?
– Nagy a kereslet, mostanában alig van olyan kis ABC, ahol ne lenne kifüggesztve, hogy eladót keresnek. Nincsenek érdeklődő emberek. Pedig a munkaadóknak alig vannak már elvárásaik, volt, aki úgy fogalmazott, hogy „ha van két lába és két keze, jöjjön”.

– Vajon hová vezet mindez, milyen változásoknak nézünk elébe?
– Szerintem erős árnövekedésekre számíthatunk, mind a gazdaságban, mind a szolgáltatások terén. Ennek az az oka, hogy ha a munkaerőpiac fizetésekkel szembeni elvárásainak meg akarunk felelni, akkor változtatni kell az árakon. A munkaadók rá fognak jönni, hogy csak úgy hozhatják haza a munkaerőt, ha megközelítőleg hasonló fizetést biztosítanak számukra, mint külföldön. Példa erre az orvosi szektor: mióta jelentősen nőtt a bérezések szintje, nagyon visszaesett azoknak a cégeknek a forgalma, amelyek orvosoknak szóló állások közvetítésével foglalkoznak. Egy szakorvos most már 15 ezer lejt is megkeres. Külföldön sem kap többet. Viszont ha a fizetések nőni fognak, ez az árak növekedését is maga után vonja. Például ha egy vízvezeték szerelő 1500-2000 eurót fog keresni, akkor egy mosdókagyló felszerelése sem kétszáz, hanem mondjuk ötszáz lejbe kerül majd.

Neumann AndreaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .