Minden műfaj kedvelői szórakozhattak

Minden műfaj kedvelői szórakozhattak
Bihar megye – Négy nap alatt negyvenhét program – egy tömör mondatban ennyi volt a XIX. Nyíló Akác Napok. A programok mindegyikéről külön cikket lehetne írni, de ilyen „sűrűség” mellett a legtöbb csak egy összefoglalóba férhet be.

A már eddig ismeretett összefoglalóból kimaradtak, és a külön említettek mellett könyvbemutató zajlott pénteken délután, még a hivatalos megnyitó előtt a könyvtárban: Sándor Lajos lelkész egykori iskolatársának, a bihari Pataki Istvánnak Alsókorcz című kötetét ajánlotta a maroknyi érdeklődő figyelmébe. Alsókorczot nem említi – hogy korszerűek legyünk – a GPS, mert csak képzeletbeli település, lakóiban és történéseiben, a „jobbra is, balra is odacsapó kritikákban” mégis magunkra környezetünkre ismerhetünk, mondta a méltató. A szerző egyszerűen „szatírikus alsókorczolatoknak” nevezte írásait. Szombat délelőtt a Szacsvay Akadémia magyarságtörténeti előadás-sorozatba illeszkedett, dr.Szabó Pál Csaba: Impériumváltás Erdélyben című előadására is kevesen voltak kíváncsiak, az érdekfeszítő téma ellenére – bízzunk benne, hogy csak a sok egyéb program vonta el a figyelmet… Ugyanaznap este a Móka színjátszó csoport Móricz Zsigmond Sári bíró című vígjátékát adta elő telt ház előtt a kultúrházban. Akik nem lehettek jelen, azok a mókásoktól már megszokott „ismétlést” tekinthetik meg, várhatóan egy hónap múlva.

Harceszközök, és békefegyverek

Vasárnap reggel a főtéri színpad előtti parkolóban gyerekeknek tartottak aszfaltrajzversenyt, de az apróságok a színpadon verseket, énekeket is előadtak. A piac területén a nagykárolyi Air Soft Klub  tagjai kissé átalakított fegyverekkel, és hadászati eszközökkel várták az érdeklődőket. Nem csak bele lehetett nézni egy-egy távcsőbe, kézbe lehetett venni a puskákat, gépfegyvereket, de felügyelet mellett célbalőni is lehetett. Mindeközben a görög katolikus templom felszentelésére is vasárnap délelőtt került sor. A ceremóniát dr.Virgil Bercea  püspök vezette számos lelkész jelenlétében, a templomban pedig a többi helyi felekezet hívei is együtt ünnepeltek a házigazdákkal. Már hagyománynak nevezhető, hogy vasárnap délben a rómaai katolikus templom falán lévő Simonyi-emléktáblára is koszorú kerül. A református egyházközségnek dr.Bodó Sára, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense volt a vendége.

Megasztár jött

Vasárnap kora délutáni állandó program az úgynevezett Színpadi koreográfiák, mely egy olyan befogadó műsorszám, hogy abba a kűzdősportoktól a modern táncig minden műfaj „belefér”, minden helyi, vagy helyi tagokkal is rendelkező csoport megmutathatja tudását. Helyi tagjára alapozta ezúttal látványos show-műsorát a székelyhídi Control Dance Group is. A néptáncot ezen a délutánon a Debreceni Hajdú Táncegyüttes  képviselte, majd rock koncertek következtek: előbb a nagyváradi, de helyi tagot is felvonultató Easy Rider, majd az Érmihályfalva egyik testvérvárosából, Hajdúnánásról érkezett Külön Kiadás. Közben lassan, de biztosan gyarapodott a közönség, így nem ok nélkül ámult el a színpadra lépve Tolvai Renáta, hiszen nem látta az egész régióból összegyűlt tömeg „végét” a Széchenyi téren. Még fellépése előtt autogram-osztásba kezdett a Megasztár 4 győztese, és rajongói alig akarták mikrofon elé engedni. Aztán meg azt nem akarták, hogy onnan távozzon…

Annamari újra jött

Már régi ismerősként érkezett Érmihályfalvára Dancs Annamari. (Pontosan nem tudom, hányszor lépett már fel a városban a sepsiszentgyörgyi énekesnő, de az biztos, hogy legelső interjúmat akkor készítettem vele, amikor még érettségi előtt álló diáklány volt, és ennek legalább 11 éve… – szerz.megj.) Korábban mint könnyűzenei előadó járt az Érmelléken, most azonban mint a Budapesti Operettszínház művésze (is) érkezett. Partnerével, Kerényi Miklós Mátéval előbb musical-, majd operett-slágereket adtak elő. Produkciójukon jól látszott a begyakoroltság, hiszen a koreográfia néhol akrobatikus elemeket is tartalmazott, sőt, az is érezhető volt, hogy a két művész között talán több is van, mint kollegiális kapcsolat… Lendületük és jókedvük a közönségre is átragadt, mely együtt énekelte velük a mindig sikerre ítélt Szép város Kolozsvárt, meg a Hajmási Pétert. A négynapos eseménysorozatot tűzijáték zárta éjfélkor, de sokan még hajnalig tartó alternatív programokban vettek részt a sörsátrak tövében.