Minden Magyar Majálisa volt a várkertben

Minden Magyar Majálisa volt a várkertben
Immár 17. alkalommal szervezték meg az elmúlt hétvégén a Minden Magyar Majálisa elnevezésű programkavalkádot. Ezúttal is a nagyváradi várkert adott otthont az eseménynek május 5-én, szombaton. Rengeteg érdekes és színes program várta az érdeklődőket.


Rengeteg érdekes és színes esemény várta az érdeklődőket múlt szombaton a várkertben, az éppen zajló XXVII. Festum Varadinum keretében a Minden Magyar Majálisa elnevezésű programkavalkádon, egy szép, verőfényes, nyáriasan meleg májusi napon. Mint ahogy az a beharangozó sajtótájékoztatón is elhangzott, a szervezés során kifejezetten nagy figyelmet kapott, hogy a helyi és megyei magyar közösség igényeit helyezzék a középpontba. Ennek megfelelően ezúttal is képviseltették magukat a nagyváradi RMDSZ-körzetek, valamint a helyi magyar iskolák, illetve más iskolák magyar tagozatai is. A körzetek majálisán részt vett mind a 10 nagyváradi RMDSZ-körzet, bográcsgulyás főzőversenyre is beneveztek, de volt, aki finom töltöttkáposztát készített, így a délelőtti órákban ínycsiklandozó illatok terjengtek a vár fala közelében. Ezzel párhuzamosan zajlott az iskolák majálisa, melyen 13 tanintézmény képviseltette magát, ezek csapatai szintén részt vettek a bográcsgulyás főzőversenyen, valamint egyéb programokkal is készültek, mint például ének- és táncszámok, harcművészeti- vagy divatbemutató. Mind az RMDSZ-körzetek, mind pedig az iskolák saját sátrat állítottak fel, ahol tájékozódni lehetett, az iskolák sátrainál tanárok, diákok mutatták be az intézményeket, iskolapszichológussal is lehetett beszélgetni. Külön sátra volt a margittai a Szabadság Feszt szervezőinek, akik a margittai fesztiválról nyújtottak részletes tájékoztatást. A nap folyamán ugyanakkor nagyváradi és Bihar megyei árusok kínálták termékeiket: ételeket, italokat, édességeket, a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetsége egy jurtát állított fel, valamint részt lehetett venni arcfestésen, lufihajtogatáson és más közös játékokon, illetve Ki Mit Tud?!-osok is felléptek.

A fradisták nagy örömére Nyilasi Tibor és Telek András „Manci”, az FTC legendás személyiségei is ott voltak az eseményen, lehetett velük beszélgetni, illetve fotózkodni is (Nyilasi a főzőverseny zsűrizését is elvállalta), szuveníreket vásárolni a Ferencvárosi Torna Klub mikrobuszánál.

Koncertek

Délután először Szabyest, azaz Szabó Szabolcs Achilles magyar énekes, Youtube-személyiség, dalszerző, dalszövegíró, médiadesigner, marketingmenedzser, magyar tinisztár, a tinilányok nagy kedvence állt színpadra, megteremtve a későbbi órák alaphangulatát. 6–14 év közötti, körüli kislányok sikítottak, követték nyomon minden mozdulatát a fellépés ideje alatt.
Ezután a pécsi Halott Pénz szolgált egy színvonalas produkcióval, természetesen a Demjén Rózsi-feldolgozást, ami oly népszerűvé tette őket, a Darabokra törted a szívemet is elénekelték a srácok, mint ahogy többek közt a Van valami a levegőben, vagy Ahol a május földet ér is felcsendült sokak nagy örömére.

Az i-re a pontot aztán a 44 éve működő Edda Művek tette fel. Pataky Attila 66 évesen is fáradhatatlanul nyomja a rockzenét, gyártja az újabb és újabb nótákat, miközben talán nincs is olyan magyar ember, aki életében legalább két-három Edda-slágert ne hallott volna, és fújná kívülről. A banda ezúttal a frontember fiával, Pataky Gergővel egészült ki, és hasított a Mi vagyunk a rock, A kör, a Szellemvilág, a Háromszor, a Kölyköd voltam, A hűtlen, a Csak bírd ki.
A koncertek programfelelőse a Bihar Megyei MIDESZ és a Varadinum Kulturális Alapítvány, a Minden Magyar Majálisa főszervezői a Pro Rogériusz Közösségi és Kulturális Egyesület, az Ovisuli Egyesület, Czvikker Katalin és Pető Dalma, szervezői pedig Kócza Erika, Varga Friderika, Botházy Nándor és Kéry Hajnal voltak.

Ciucur Losonczi Antonius