Minden lépcsőfokra szükség van a képviseletben

Minden lépcsőfokra szükség van a képviseletben
Kedd délután az RMDSZ váradi székházában folytatódott a parlamenti választáson indulók bemutatkozása. Cseke Attila, a szervezet megyei elnöke mellett Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke foglalt helyet.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke azzal kezdte a bemutatást: Szabó Ödön tevékenysége közismert, ezért nehéz újdonságot mondani róla, esetleg csak annyit érdemes, hogy munkamániás, reggeltől estig a közösségért dolgozik, szinte mindenhol megtalálható és mindig elérhető. Emellett szókimondó, mindig kimondja a véleményét, amit gondol, amely talán nem mindenkinek tetszik, de elismerést érdemlő magyar erény. Emellett öt gyermek büszke édesapja, hithű katolikus, és egy fúvószenekarban is szokott szerepelni.

Öt tulajdonság

Visszaemlékezve a kezdetekre, Szabó Ödön megjegyezte: beszippantotta őt a közélet, hiszen előbb egy színjátszó csoportnak volt a tagja, majd a Diákszövetséget is vezette. Úgy érezte, hogy szeretné alakítani azt a politikai közeget, mely azóta meghatározza az életét, és a mostani fiataloknak is azt ajánlja, arra biztatja őket: vállaljanak bátran közéleti szerepet, legyen jelen aktívan a közösségi térben. Ha ugyanis valaki nem hangoztatja a véleményét, akkor később nincs hivatkozási alapja. Hozzátette: minden lépcsőfokra szükség van a képviseletben, a jelenléttel ki kell használni a kellő pillanatot, az ő példája is ezt bizonyítja.

Öt tulajdonságot emelt ki önmagával kapcsolatban. Kijelentette: szeret jelen lenni ott, ahol történnek a dolgok, hogy érteni és befolyásolni tudja ezeket, mert meggyőződése, hogy a forrást tisztán, eredetiben kell hallani, és ha egy közösségi vezető nincs ott, ahol lennie kell, akkor nem biztos, hogy jól fogja tudni majd megoldani a problémákat. Azt is mondta: megoldáskereső típus, hajlandó vitatkozni, érvelni, meghallgatni mások véleményét, de azt akarja, hogy a sok beszélgetés, tárgyalás végén szülessen valamilyen konkrét megoldás. Másik jellemzője, hogy elérhető, mindig felveszi a telefont, vagy visszahívja az őt tárcsázót, még akkor is, ha számára ismeretlen hívóról van szó, és attól se fél, hogy nyilvánosan közzétegye a számát. Arról is beszélt: az intézményesülés híve, mindig is azt támogatta, hogy egy közéleti szereplő ne csak eseti megoldások sorozatát produkálja, hanem a gondokat generálisan oldja meg. Így lett önálló magyar színház, a Nagyvárad Néptánccsoport, több magyar iskola, vagy a pályázati rendszer bevezetve a megyei önkormányzatnál. Végül szívügyének tekinti a tanügyet, azt, hogy az intézményvezetők vagy a szakemberek együtt gondolkodva a jó gyakorlatokat megosszák egymással, vagy közösen átbeszéljék az oktatási rendszerben felmerülő kérdéseket.

„Hiszem azt, hogy világosan kell beszélni, őszintén, tisztán, köntörfalazás nélkül, de nem mindenre kell reagálni, mert ez is a felnőtté válás része. Az emberek ugyanis bölcsek, tudják, hogy ki az, aki jó szándékkal mond kritikát, és ki az, aki személyeskedik”- közölte. Hozzátette: büszke arra, hogy az RMDSZ most is megtartotta azon becsülendő magatartását, hogy a kampányban nem mocskolódik.

Arról is beszélt: elismeri, hogy munkamániás, szeret sokat dolgozni, de azért, mert véleménye szerint ha valaki kreatív, vagy hatékony akar lenni, sikereket szeretne elérni, akkor nem spórolhatja meg a munkát.

Ajánlások

„Szabó Ödönt még MIDESZ-es, ifjúsági koromból ismerem. Mindig tele volt és van ötlettel. Magának és másnak is bődületes iramot diktál. Elkötelezettsége soha nem volt kérdés. Bátran nekimegy a legnehezebb feladatnak is. Nincs magyar település, ahol ne járt volna Biharban. Őszinte, tiszta véleménye néha kegyetlennek tűnik. A magyar közösségi beruházások, fejlesztések motorja. Családja is példás. Jó, hatásos szónok. „ Török László, Nagyszalonta polgármestere

„Szabó Ödön olyan ember, aki két lábbal a földön jár, de az égbe gyökerezve él. Mint plébánosa többször megtapasztaltam ezt, akár családi, akár egyházi, akár közügyekről volt szó. A realitások talaján láttam őt gondolkodni és az égben reménykedni, hinni, bízni, kapaszkodni. És én vele együtt minden embert biztatok, hogy bátran éljen azért, amiben hisz, és erősen higgyen abban amiért él, hogy a hitéletünkkel legyünk a jövő egységének erdélyi építői.” Pék Sándor esperes, a Szent László-templom plébánosa

Ciucur Losonczi Antonius