Mindegyik gyerekcsapat jól teljesített

Mindegyik gyerekcsapat jól teljesített
Immár tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezete a Csiribiri versenyt, melynek óvodai szakasza évek óta az Orsolya óvodában zajlik.

Ötfős gyerekcsapatok adtak számot csütörtök délelőtt arról, mennyire ismerik a magyar népi mondókákat, találós kérdéseket, csúfolódó versikéket: az Orsolya óvoda központi, valamint Nufărul negyedbeli épületéből, a 25. óvodából, valamint a 30. óvodából jöttek a gyerekek. Amint Szántó Ildikótól, a nagyváradi szervezet vezetőjétől megtudtuk, a Csiribiri mondókaverseny célja az, hogy a régi hagyományok, nyelvi szójátékok gyakorlása által erősítse a magyar nyelvi identitást, a gyermekközösségeket.

Játékosan

A verseny 2004-ben Tapsolj egyet, pajtás címmel indult, akkoriban a régi Decebal (ma Schiller) iskolában zajlott, hat éve pedig az Orsolya óvodában szervezik meg. A program célcsoportjai az óvodások és a kisiskolások, akik játékosan vetélkednek, interaktív feladatok során adnak számot nyelvi készségeikről. A mondókaverseny kisiskolásoknak szóló szakasza tavaly novemberben, Szalárdon zajlott, Kőrösi Mária tanítónő vezetésével.

Az Orsolya óvodában megszervezett tegnapi vetélkedőt Szabó Anna nyugdíjas óvónő, a gyermekmentő szolgálat munkatársa vezette. A nyugdíjas pedagógus szerint a mondókák, kiszámolók, népi játékok által fejlődik a gyerekek kognitív gondolkodása, szókincse, kreativitása – „ha pedig ennyi mindenre jó, nekünk pedagógusoknak egyetlen feladatunk marad, gyermekeinknek minél több mondókát, népi gyermekjátékot megtanítani”.

A gyerekek interaktív feladatok során mutatták be rátermettségüket – kiegészítették az elhangzott mondókra-részleteket, találós kérdésekre válaszoltak, rajzoltak, „névcsúfolókat” mondtak és költöttek maguk is. Végül mindegyik csapat ajándékot kapott.

A vetélkedőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézet támogatásával szervezték meg.

Neumann Andrea