Milyenek a nők színei?

Milyenek a nők színei?
Nagyvárad – November 18-án, vasárnap este a Nagyváradi Állami Színház színpadán mutatta be a Szigligeti Társulat Kazem Shahryari A nők színei című darabját.

Be- és kivándorlók krónikájává terebélyesedik a darab, melynek kiidulópontja az, hogy két fiatal nő, Lola és Elsa (Fodor Réka és Gajai Ágnes) az országúton reked mert valamivel távolabb tűz ütött ki. A nők ebben a helyzetben ugyanolyan kiszolgáltatottakká válnak mint szüleik, nagy- és dédszüleik, akik a jobb sors reményében egyik országból a másikba vándoroltak. Az országúton a nők egyetlen kapcsolata az élettel Zek és anyja France (Molnár Júlia). Zek (Meleg Vilmos) amolyan hibbant Mefisztóként lengi körül az eltévelyedetteket, a két lány mellett a cinikus fiatal üzletembert, Patrick-et (Szotyori József) és mondja nekik a ködös tűz-víz metafizikát. Ebből az alapállásból ismerjük meg Lola és Elsa életútját, mely olyannyira egybecseng, hogy a darab végére eggyé válik, mintha a két nő alakja ugyanannak a személyiségnek tükörszerű kivetülése lenne.

Sorspingpong

A sorsszálak ide-oda passzolódnak a darabban, egyszer az egyik, másszor a másik lány és ősei múltjából villannak fel jelenetek a színpadon, de egy idő után ez a menetrendszerű cselekménybonyolítás már monotonná, miért ne mondjuk ki, unalmassá válik. A műélvezet egyik, leírva talán csekélynek tűnő, de a helyszínen ülve rendkívül zavaró gátja az volt, hogy a színpadon kialakított nézőtérül szolgáló deszkaalkotmányok szinte állandóan recsegtek-ropogtak. De a nagyobb baj az volt, hogy a mindenféle színpadi és szövegbeli szimbolika sehogy sem tudta elfedni a darab és a színészi játék vérszegénységét. Egyedül Gajai Ágnesnek tudtam néha elhinni, hogy azt érzi, amit játszik, a többi színész esetében az volt az érzésem, hogy ők maguk sem hisznek abban az alakban, akit megformálni voltak kénytelenek.

Mezítelenség. Minek?

Mintha a Szigligeti Társulatnál az utóbbi időben tendencia lenne, hogy rendszeresen színpadra viszi a meztelenséget. Ezúttal a férfiszereplőkön (Szotyori József és Csepei Róbert) volt a sor, hogy többet mutassanak meg testükből, mint amennyit az illemkódexek pirulás nélkül engedélyeznek. A meztelen test nagyon erős jel: ha nem hozzáértéssel alkalmazzák a színpadon, könnyen hatásvadász-elemmé silányulhat: ahogy történt ez most is. E megállapítás annál is meglepőbbnek tűnhet, mivel ugyanaz a rendező, Meleg Vilmos a Gőzben című darabban nagyon jól kiaknázta a meztelen test színpadi funkcionalitását és szimbolikus tartalommal is meg tudta tölteni azt.

Álmetafizika

Kazem Shahryari műve komoly sorskérdéseket felvető metafizikus darab kíván lenni, de a Szigligeti Társulat által bemutatott előadásban nem láttam igazolását a műsorfüzetben leírt pozitív méltatásnak és szépen megfogalmazott gondolatoknak. Eleinte még jegyeztem a felhangzó, közhelyszerű szólamokat (mindenért erővel meg kell harcolni; ne tekints a múltba, csak előre nézz; egy ember semmi, ezer ember egy város, stb. hozzávetőleges idézetek.), de egy idő után felhagytam ezzel. A darab és a társulat szándéka nemes, de ez önmagában messze nem elég ahhoz, hogy csak megközelítőleg is a megvalósítás sikeréről beszélhessünk. Így marad a szándék becsületességének dícsérete, és az a remény, hogy a jövőben e szándék nagyobb művészi hatás- és hőfokkal fog párosulni.

 

Pap István