Milyen a választások utáni ROMÁNIA?

A szerző felvétele: Tél után a tavasz jön
A szerző felvétele: Tél után a tavasz jön
PRO WEST Alapítvány hirdeti: „Mi írjuk a történelmet”. Panelbeszélgetést szervezett „Választások utáni Románia”- címmel.

 

Meghívottak voltak olyan pártok képviselői, melyek a választások következtében a politikai palettán valamicskét javítottak az előző helyzetükön.

A beszélgetés moderátora Ionuţ Dan.

Meghívottak felszólalási sorrendben: Leonard Orban (USL), Gheorghe Oros, (PAS) Ramon Moldovan(ARD), Horea Dan(PNŢCD), Adi Coroian(LIR), Augustin Dănila (PPDD). Tehát mind olyan párt képviselői, akik az ország kormányzásában részt vesznek.

A pártok közötti erőviszonyok alakulását tárgyalva, bizonyos elmozdulások észlelhetők. Nem elég valamit ígérni, a megvalósítás érdekében, tenni is kell valamit. A választókkal szemben korrektül, kellene viselkedni.

A választási törvény nem felelt meg az Alkotmány előírásainak. Az Alkotmány egyetlen paragrafusa sem határozza meg, mennyit lehet költeni a választásokra. A kampány menete Băsescu ellenes volt. Ennek volt köszönhető az aránylag kevesebb számú választó. A kampány alkalmával alig volt szó azokról az elképzelésekről, melyeket egy jobb életkörülmény érdekében meg kellene valósítani. Ezek a tévedések tükröződtek a választáson leadott szavazatokban is. Az új kormánynak első lépése egy kormány határozat volt, amely tartalmában semmilyen újdonságot nem tartalmazott.

A jövő évi költségvetés még egyelőre ismeretlen. Ennek ellenére a nyertesek, és azoknak választói elégedettek.

Szó esett Erdélyről, mint az ország „mozdonyáról”.

Arról ellenben egy szó sem hangzott el, hogy ezt a „mozdonyt” ahhoz, hogy tényleg eleget tudjon tenni feladatának, tulajdonképpen el kellene látni „üzem- anyaggal”.

Mindenik résztvevő panaszait mondta el azzal a helyzettel kapcsolatban, ami a mostani gazdasági, társadalmi állapotot jellemzi.

A beszélgetésből véleményem szerint, a választókkal szembeni türelmetlenség is kiérződött. De ugyanakkor az a szándék is, melyet úgy lehetne megfogalmazni: Szembenézni a választási ígéretekkel is. Mert a választások alkalmával a „cél szentesíti az eszközöket” jelszavával a választókat lehetett befolyásolni, de a gazdasági események mélyrepülése mindjobban irritálja az egyszerű választó- polgárt, akinek türelme láthatóan véges.

A politikusok e csoportja talán az ünnep előtti hangulatot kihasználva vett annyi bátorságot, hogy bevallja az ország helyzete nem rózsás.

A civil szervezetek hangja mind jobban, az eljövendőkben, felerősödik, melyre jó lenne oda figyelni!

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,