Kezdeményezés

2021.09.01. 14:59

Konferenciasorozat Európa jövőjéről

Az Európa jövőjéről zajló konferenciasorozat, valamint a román–japán bilaterális diplomáciai kapcsolatok volt a két témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet tegnap délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, a Képviselőház külügyi szakbizottságának elnöke.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az idén májusban Strasbourgban útjára indított, és 2022 tavaszán véget érő, Európa jövőjéről szóló konferencia polgárok által vezetett viták és eszmecserék sorozata, melynek célja alkalmat teremteni arra, hogy az emberek Európa-szerte megosszák egymással elképzeléseiket a közös jövőnkről, és részt vegyenek annak alakításában. A konferencia a maga nemében egyedülálló kezdeményezés: jelentős páneurópai demokratikus eseményként új nyilvános fórumot kínál arra, hogy a polgárok nyitott, inkluzív és átlátható vitát folytassanak több prioritásról és kihívásról – magyarázta Biró Rozália. Az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek az ígéretei között szerepel ugyanis, hogy az európaiak nagyobb beleszólást kapjanak abba, mit és hogyan tesz az EU értük. Minden európai polgár tehát – foglalkozástól, lakóhelytől függetlenül – részt vehet a folyamatban. A rendezvénysorozat célja ugyanakkor, hogy tükrözze sokszínűségünket, és közelebb vigye az uniót az emberekhez, hogy ne csak a fővárosokhoz jusson el az üzenete, hanem az EU minden egyes részéhez, illetve, hogy megerősítse a kapcsolatot az európaiak és az őket szolgáló intézmények között. E gondolatok megvalósulását a konferenciához kapcsolódóan EU-szerte rendezett események és viták sokasága, valamint egy többnyelvű interaktív digitális felület szolgálja. A nemek közti egyenlőségre törekednek és a fiatalokat különösen szeretnék arra biztatni, hogy vegyenek részt és osszák meg ötleteiket. Európai uniós, országos, regionális és helyi hatóságok, valamint a civil társadalom és más szervezetek is szervezhetnek emellett rendezvényeket azért, hogy minél több embert tudjanak megszólítani. Kilenc fő téma vár kibeszélésre az említett, magyarul is elérhető digitális felületen (futureu.europa.eu): éghajlatváltozás és környezetvédelem; egészségügy; erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás; az EU a világban; értékek és jogok, jogállamiság, biztonság; digitális átállás; európai demokrácia; migráció; oktatás, kultúra, ifjúság és sport; egyéb ötletek. Biró Rozália azt javasolná, hogy ezek kapcsán a szubszidiaritás jegyében Bihar megyében is szervezzenek három eseményt, megfelelően csoportosítva a felsoroltakat.

A sajtótájékoztatóján arról is beszámolt Biró Rozália, hogy Hiroshi Ueda, Japán bukaresti nagykövetének meghívására megtekintette a Brăila és Tulcea közt épülő függőhíd építkezési munkálatait. Az átkelő 1974 méter hosszú lesz, várhatóan 2023-ban készül el, a finanszírozást az Európai Unió és a román állam biztosítja összesen 2,5 milliárd lej értékben, viszont a kivitelezéssel egy olyan konzorciumot bíztak meg, melynek az alvállalkozója egy japán jég. A távol-keleti diplomata a találkozón megígérte, hogy még az idén Bihar megyébe látogat, hogy találkozzon diákokkal és startup cégek alapítóival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában