Milliókat takaríthatnak meg

Milliókat takaríthatnak meg

Több hónapja hírdették meg a megyeszékhelyen a „Szatmárnémeti tiszta város — tiszta lakóház” elnevezésű versenyt, melyre három kategóriában lehet benevezni: legszebb és leggondozottabb tömbház, legszebb erkély és legszebb zöldövezet.

Ahogyan arról már többször olvashattak lapunk hasábjain, a legszebb és leggondozottabb tömbház kategória győztesei az épület díjmentes hőszigetelését nyerik el, melynek költségeit az önkormányzat állja.

Havonta ellenőrzik

A főnyeremény igen kecsegtető, mivel általa többmilliós befektetésre tehet szert a lakóközösség, nem is beszélve a hosszútávú megtakarításról, ami később a gázszámlákat illeti. A teljes hőszigetelés abban áll, hogy az épület összes külső falát valamint az alagsort hőszigetelik, a külső nyílászárókat termopanra cserélik, illetve, amennyiben szükséges, felújítják a tetőt. Természetesen, a szigetelést követően le is festik a külső falakat — mondta el lapunknak Radu Anderco, az információs iroda vezetője.

A város minden részéről neveztek be lakótársulások a versenyre. Több romániai városban is rendeztek már hasonló versenyeket, ahol a díjak értéke meg sem közelíti a szatmárnémeti verseny első helyezettjének járó díj értékét, mivel ott csak néhány ezer lej lej volt a győztes nyereménye — magyarázta Radu Anderco.

A mostani periódusban a versenyzők elkészíthetik a terveket a felújításokra, mivel március már az ültetések időszaka. A versenyzőket havonta fogják ellenőrizni. Az ellenőrzések során a lépcsőházak, az erkélyek kinézetét is pontozzák majd — tette hozzá Radu Anderco.