Millenniumi hétvége Hegyközszentimrén

Millenniumi hétvége Hegyközszentimrén
Szent Imre herceg születése 1000. évfordulójának méltó megünneplésére emlékbizottság alakult 2006. novemberében a Parlamentben. Az eseménynaptárban kiemelt helyet kapott a hét végi, hegyközszentimrei rendezvény.

Államalapító királyunk fia születésének 1000. évfordulóját ünnepeljük az idén. Ebbe az ünnepségsorozatba illeszkedik a hét végén, szombaton és vasárnap a Szalárd községhez tartozó Hegyközszentimrén sorra kerülő esemény-sorozat (a részletes programot lásd külön), melynek része egyebek mellett a Hargitától a Partiumig tartott lovas emléktúra befejezése is.

Nemzetösszefogó kezdeményezés

A Szent Imre herceg nevét viselő falu (melynek határában 1031-ben egy vadászbalesetben vesztette életét a herceg) meg soha nem adott otthont olyan méretű és rangú rendezvénynek, amilyen a hét végi lesz, mondta kérdésünkre Nagy Miklós, a község szentimrei polgármestere. Már az megtiszteltetés, hogy tagjai lehetnek egy olyan, a herceg nevét elnevezésükben hordozó, tíz települést összefogó csoportnak, melyről az egyik védnök, Szili Katalin, a Parlament elnöke azt mondta, hogy „egy üdvözlendő kezdeményezés, mely a nemzet összefogására törekszik.” Nagy öröm, hogy az egész falu megmozdult készülve a nagy eseményre, melyre jellemző, hogy több, mint 200-an jelezték igényüket éjszakai szállásra, tudatta az elöljáró. Minden rendezvényen ingyenes a részvétel, és szeretnék a Szent Imre kultusz ápolásával a falut mintegy „zarándokhelyé” tenni.

Feltárják a romokat

Vasárnap egy Szent Imre tiszteletére épülő kápolna alapkövét fogják letenni. Nem titkolt terv, hogy az egykori apátság romjait feltárják, árulta el Nagy Miklós. Az illető terület ma magánkézben van, de a tulajdonossal sikerült már megegyezni erről. További terv, hogy a már említett 10 magyarországi és erdélyi település (Csík-, Görgény-, Hegyköz-, Mátra-, Nyárád-, Pest-, Solt- és Tiszaszentimre, illetve Imrehegy és Szent Imre falva) a későbbiekben erősítse kapcsolatát. A hét végi, a Berettyó parti Adorján vár romja melletti mezőn (szombaton), és a faluban (vasárnap) sorra kerülő programokra mindenkit várnak a szervezők.

Rencz Csaba