ERDON Helyi hírek

2018.01.09. 09:53

Idén is szerveznek disznótoros versenyt

Február harmadik szombatján szervezik meg a negyedik disznótoros versenyt, melyre január 15-ig nevezhetnek a Bihar megyei települések. A szervezők hat díjat osztanak ki, összesen 10 ezer lej értékben.

Február harmadik szombatján szervezik meg a negyedik disznótoros versenyt, melyre január 15-ig nevezhetnek a Bihar megyei települések. A szervezők hat díjat osztanak ki, összesen 10 ezer lej értékben.

A Bihar Megyei Tanács, a Bihar megyei Kulturális Hagyományőrző és Promováló Központ, a Községek Romániai Egyesületének Bihar megyei Szervezete, a Megyei Cégszövetség és a D’Art Kulturális Egyesület újra megszervezi a D’Ale Porcului elnevezésű disznótoros fesztivált, idén már 4. alkalommal. A Bihar megyei települések közötti versenyre február 17-én, szombaton kerül sor a nagyváradi Rhédey kertben (ma Bălcescu park). A szervezők a résztvevők számára biztosítanak asztalt, 5X5 méteres területet, 3X3 méteres ernyőt; 100–110 kg-os sertést; kenyeret; víz és elektromos áram hozzáférést; aragáztartályt; szemeteszsákokat, műanyag evőeszközöket, poharakat, szalvétát. A csapatok kötelezettsége: a tűzhely (gáz, áram vagy szilárd tüzeléssel), a szükséges edények, felszerelések és kiegészítő élelmiszerek (rizs, káposzta, hagyma, fűszerek, stb.) biztosítása. A csapatok létszáma 6 fő, közülük kerül ki a csapatkapitány. A kapcsolódó pálinkaversenyre minden csapat saját italával nevezhet, legkevesebb 2 literrel, ennek elmulasztása a versenyből való kizárást vonja maga után. Ugyancsak ez a büntetés, ha a csapatlétszám nagyobb, illetve, ha a kijelölt területnél tovább terjeszkedik valaki. A szervezők úgynevezett kóstolási jegyeket fognak árulni, melyeket a csapatoknál lehet beváltani toroskáposztára, kolbászra, hurkára, tepertőre. Hat díjat fognak kiosztani, jutalmazva a legjobbnak ítélt pálinkát, kolbászt, hurkát, torost, a legfinomabb specialitást és lesz egy nagydíj, a felsoroltak összértéke 10 ezer lej. A zsűrit a résztvevő településeket képviselőkből, meghívottakból, hivatásos szakácsokból, szponzorokból állítják össze.

A program

A díjak kiosztásánál azokat a csapatokat veszik figyelembe, melyek legalább 100 kóstolói jegyet begyűjtenek. A nagydíj kiosztásánál fele-fele arányban veszik figyelembe a zsűri pontszámát és a begyűjtött kóstolási jegyek számát, utóbbi szaporításához lehet pálinkát kínálgatni, zenészeket vagy más „hangulatfelelősöket” felhasználni. A program első részében úgynevezett technikai gyűlést tartanak, melyen kötelező a csapatkapitány részvétele, akkor sorsolják ki a helyeket, tudomásul veszik a szabályzatot, stb. A program: 7–8 óra – a helyek elfoglalása, a sertések átvétele; 8–8.30 – pálinkakóstolás; 8–16 – a sertés feldolgozása; 10–10.30 – megnyitó; 10.30–11.30 – hagyományos perzselés; 10.30–11.30 – toros kóstolása; 11.30–12.30 – kolbász és hurka kóstolása; 12.30–13.30 – specialitások kóstolása. A program műsorvezetője az ismert művész és televíziós személyiség, Alexandru Pop, 10 és 16 óra között néptáncosok és énekesek lépnek fel. A versenyre jelentkezni január 15-ig lehet a 0744–301–605-ös (Nicolae Pop) és a 0751–263–132-es (Radu Silaghi) telefonszámokon, vagy a contact@fcdp.ro villanypostacímen, megadva a település és a csapatkapitány nevét, utóbbi elérhetőségét.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!