Mikor lesz új focipálya?

Kolozsvár – A Kolozs megyei hatóságok jogi problémák miatt felüggesztették az új kolozsvári stadion építőjének kiválasztási folyamatát. A Kolozs Megyei Tanács szerdán nyitotta ki a pálya megépítésére érkezett három pályázati dokumentációt.

A spanyolországi FCC Construccion, az ausztriai Alpine Mayreder és az olaszországi Vir Company International Cimolai nyújtotta be pályázatát, ez utóbbi cég azonban nem mellékelt banki garancialevelet, így ez a pályázat automatikusan kiesett a versenyből. A pálya építését felügyelő megyei bizottság azonban nem tudta folytatni a tárgyalást a továbbjutó két céggel jogi problémák miatt. “Nagy jogi gondjaink vannak abban az értelemben, hogy van két jogszabály, melynek előírásai ütik egymást.

A közbeszerzésről szóló, 34/2006 számú kormányrendelet kimondja, hogy két pályázóval is folytathatjuk a tárgyalásokat, míg a kormányrendelet alkalmazási módsertanát rögzítő 925/2006 számú kormányhatározatban az áll, hogy legalább három pályázó kell versenyben legyen” – mondta Dan Canta, a bizottság elnöke. A bizottság felkérte a kormányt és a Közbeszerzéseket Szabályozó Hatóságot, hogy fogalmazzanak meg egy álláspontot ebben a kérdésben. “Javasolni fogjuk a Kolozs Megyei Tanácsnak, hogy vállalva a felelősséget, folytassuk a tárgyalást a versenyben maradt két céggel” – tette hozzá Canta, aki nem lát semmiféle kivetnivalót abban, hogy az Alpine Mayreder cég részvényeinek 79,27 százalékát a FCC Construccion bírtokolja, Canta szerinte a két cég pályázhat külön a kolozsvári stadion megépítésére.