„Mikor lesz már ennek vége?”

„Mikor lesz már ennek vége?”
Szatmár megye – Ez a kérdés hangzott el több gencsi lakos szájából hétfő délelőtt, amikor a református parókia udvarára ismét megérkezett a végrehajtó. Az ügyet nem sikerül kibillenteni a holtpontról.

Több mint ötven személy fogadta az érkezőket a gencsi parókia udvarán hétfő délelőtt. Az ad hoc gyűlésre amiatt került sor, mert Szomor Attila kihelyezett gencsi lelkipásztor újabb felszólítást kapott a végrehajtótól azzal kapcsolatban, hogy kulcsot kell adnia a hivatalából felfüggesztett elődjének, Báthori Gyulának. Mivel a felszólításnak nem engedelmeskedett, a végrehajtó megérkezett a helyszínre, hogy ő szerezzen érvényt a bíróság nem végleges, de végrehajtható ítéletének.

Gencsen a helyi gyülekezet tagjain kívül tizenöt lelkész biztosította támogatásáról Szomor Attilát, köztük Ft. Csűry István helyettes püspök, Nagy Sándor esperes, Hermán M. János előadótanácsos és Máthé Edith, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület jogtanácsosa.

A végrehajtó ismertette érkezésének okait, valamint megkérdezte, hogy átadják–e a parókia kulcsait. Mivel erre a kérdésre határozott „nem”–mel feleltek, azt mondta, ebben az esetben mindenki tisztában van a következményekkel. Vagyis hamarosan rendőri erőkkel próbálják meg érvényesíteni a bíróság határozatát. Máthé Edith újabb dokumentumokkal egészítette ki a „gencsi ügy” amúgy is vaskos dossziéját. Ezek között szerepelt a jogtanácsos megbízólevele, a bírósági határozat másolata, melyet megnyertek Báthori ellen a szatmári törvényszéken, a presbiteri gyűlés eredménye, mely szerint a gencsi gyülekezet tiltakozik az ellen, hogy Báthori kulcsot kapjon a parókiához. 

A végrehajtó elmondta, neki nem tartozik a hatáskörébe a döntés, ő csak a bírósági ítéletek végrehajtásában illetékes. Ez a patthelyzet addig nem változik, amíg más tartalmú, érvényes bírósági ítéletet nem küldenek ki számára. Szerdán ül össze a nagyváradi Ítélőtábla, ahol Báthori fellebbezését tárgyalják majd. Az ügy végére pontot jobb esetben csak hónapok múlva tehetnek.

 

Tőtős Tímea

 

Kapcsolódó cikk:

  • Nem csillapodnak az indulatok