Mihályfalvi diákok Debrecenben

Mihályfalvi diákok Debrecenben
Bihar megye – Érmihályfalvi diákok történelmi vetélkedőn nyert jutalomkiránduláson vettek részt nemrégiben Debrecenben.

Tavaly októberben az érmihályfalvi református egyházközség, illetve a Zelk Zoltán Általános Iskola képviseletében Varga Róbert történelemtanár közös szervezésében olyan vetélkedő zajlott diákok számára, mellyel az 1956-os forradalomra, és annak határon túli hatásai kapcsán a helyi áldozatokra emlékeztek. Öt három fős csapat versengett, miközben tiszteletbeli meghívottak (Török László és báró felsővásárdi vitéz Emődy Dániel) forradalmi élményeikről és későbbi börtönéveikről meséltek a gyerekeknek. A verseny után, egyik ajándékként, Emődy Dániel minden diákot, illetve a felkészítő Varga Róbert tanár is meghívta egy egyhetes debreceni kirándulásra.

Debrecen és környéke

Erre került sor augusztus 19. és 25. között. A csapat személygépkocsikkal érkezett a hajdúság fővárosába a nemzeti ünnep előtti napon. Másnap a Virágkarneváli felvonulást nézték meg délelőtt, ebéd után pedig megkoszorúzták államalapító királyunk debreceni domborművét, este a tűzijátékban gyönyörködhettek. Kedden a Hortobágy volt a célállomás, ahol megnézhették a Mátai lovardát, az állatparkot és a tájmúzeumot. Szerdán Debrecen nevezetességei következtek: a Nagytemplom, a Református Kollégium, a Déry Múzeum, és végül a nagyerdei Állatkert illetve a Vidámpark. Csütörtökön Sárospatakra látogattak majd „elfoglalták” a Szabolcsi Földvárat. Péntek volt a hét „fénypontja”: a debreceni Aquaticumban (Élményfürd?ben) lubickolhattak, és a hazautazás előtti utolsó délutánon szabadfoglalkozáson dönthette el ki-ki, mivel üti agyon az időt.

Szállás, ebéd

A csapat a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában volt elszállásolva, és naponta ebédet is kaptak. Vendéglátójuknak, a Pro Patria Alapítvány elnökének, Emődy Dánielnek köszönhetően szinte minden helyszínre ingyenesen, vagy kedvezményes áru jeggyel juthattak be. Köszönet érte.