ERDON Helyi hírek

2016.06.07. 09:29

Négy párt a megyei tanácsban

A PNL, a PSD, az RMDSZ és az ALDE küldhet képviselőket a harmincöt fős Bihar Megyei Tanácsba.

A PNL, a PSD, az RMDSZ és az ALDE küldhet képviselőket a harmincöt fős Bihar Megyei Tanácsba.

A Bihar Megyei Választási Iroda összesített a megye 652 szavazókörzetében leadott voksokat. Az így megállapított végleges adatok szerintt összesen 258.399 érvényes és 14.661 érvénytelen szavazatot adtak le a polgárok a vasárnapi önkormányzati választásokon a megyei tanácsosi szavazólapokra. Mindössze hét párt listája kapott szavazatot Bihar megyében a megyei tanács-választáson. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei tanácsosi listája kapta a legtöbb, 115.108 szavzatot, a második lett a Szociáldemokrata Párt (PSD) 65.199 szavazattal, a harmadik pedig az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 47.022 szavazattal. A megyében 13.783 szavzatot kapott a Liberálisok és a Demokraták Szövetsége (ALDE), ezzel az eredménnyel a negyedik lett, majd az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) következik 7457 szavazattal, valamint a Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) 5195 szavazattal, és végül kapott 4635 szavazatot a Népi Mozgalom Szövetség (PMP) is. Az öt százalékos bejutási küszöböt csak négy formáció érte el a Bihar Megyei Tanács esetében, így az elkövetkező négy éves ciklust a PNL, a PSD, az RMDSZ és az ALDE kezdi meg a Bihar Megyei Tanácsban.

Tanácsosok

A harmincöt fős megyei tanácsban a PNL első körben tizenhat, a PSD kilenc, az RMDSZ hét, az ALDE pedig két mandátumot kapott, a visszaosztás után a PNL-nek és az RMDSZ-nek jutott még egy-egy mandátum. A választási listák alapján a PNL részéről a következő személyek szereztek megyei tanácsosi mandátumot: Mircea Mălan, Ionel Avrigeanu, Ancuţa Şchiop, Ioan Câmpan, Cornel Borza, Iosif-Alin Peti, Tudor-Sebastian Lascu, Teodor-Ioan Suciu, Kiss János, Romulus-Sorin Motoca, Mihai Toderici, Dacian Foncea, Gheorghe Dumitru Neag, Lidia Popa, Moisa Tudorel Madear, Nicolae Dan Bodea és Constantnin Neniu. A PSD színeiben mandátumhoz jutott Ioan Mang, Florin-Bujor Chirilă, Ioan-Gheorghe Ţara, Stela Babău, Dorel-Marcel Dume, Florian-Victor Oros, Ana-Maria Tiron, Victoria-Valentina Butişca, Sergiu-Octavian David. Az RMDSZ megyei tanácsosai lesznek Pásztor Sándor, Szabó István, Szoboszlai Gáspár István, Boda Gergely Zoltán, Kéry Hajnal, Grim András és Péter I. Zoltán. Az ALDE részéről Bodea Traian és Dorin Corcheş szerzett megyei tanácsosi mandátumot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!