Családpolitika

2021.04.29. 09:28

Ennyi jövedelemtöbbletet jelent a fiataloknak az szja-mentesség

A 25 év alatti fiatalok munkával megszerzett jövedelmében 22 százalékos többletet hoz jövő januártól a személyijövedelemadó-mentesség – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtök reggel.

Novák Katalin hozzátette:

ez havi szinten 40 ezer forintos, éves szinten félmillió forintos jövedelemtöbbletet jelenthet egy átlagos keresetű fiatal számára.

A miniszter azt mondta: ezzel az intézkedéssel a fiatalok iránti megbecsülésüket és a munka iránti tiszteletüket szerették volna kifejezni. Céljuk, hogy minél több fiatal dolgozzon, helyezkedjen el, és az szja-mentességnek köszönhetően könnyebb legyen az önálló életkezdésük.

Azt mondta,

az érintett – munkaképes korú, 25 év alatti – korosztályban egymillió fiatal van, de jelenleg nem dolgoznak mindannyian.

Kiemelte: fontosnak tartják, hogy a Magyarországon jövőt tervező fiatalok el tudják képzelni, ha tisztességesen dolgoznak, hajlandóak kivenni részüket a közösből, akkor megkapják hozzá a támogatást. Erről szólnak a családtámogatások, és az olyan, megelőlegezett családtámogatások, mint például a babaváró hitel.

Mindezek miatt „ma Magyarországon könnyebb jövőt tervezni, mint 10 évvel ezelőtt volt” – jelentette ki Novák Katalin.

Megjegyezte azt is, hogy a házassági adókedvezmény 25 éves kortól jár, ha a fiatalok 25 év alatt kötnek házasságot.

A miniszter elismerően szólt az ellenzékről, amiért képviselői szerdán az Országgyűlésben egyetlen ellenszavazat mellett szavazták meg a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét lehetővé tevő törvényjavaslatot. Örömtelinek nevezte, hogy vannak olyan ügyek, amelyekben képesek egységesen fellépni.

Novák Katalin ugyanakkor kiemelte, ha

az ellenzék kerülne döntési pozícióba, akkor ők ezeket a támogatásokat nem folytatnák. Ezt tapasztalni lehetett 2002 és 2010 között is

– mondta.

Ahhoz, hogy továbbra is legyen babaváró támogatás, otthonteremtési program, a fiatalok szja-mentessége, az kell, hogy jövőre a jelenleg kormányzó erők megkapják a választók bizalmát, és folytathassák a megkezdett munkát – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában