Mezőkapusi tűz: a katasztrófavédelem munkatársai és a csendőrök is segítenek a sertéstetemek elszállításában

Fotó: ISU Mures
Fotó: ISU Mures
A Maros megyei katasztrófavédelem munkatársai és a csendőrök is segítenek a mezőkapusi (Căpuşu de Câmpie) farmon pénteken kiütött tűzben elpusztult több mint 1.700 anyasertés és malac tetemének elszállításában.

Az esetleges egészségügyi problémák megelőzése érdekében mielőbb el kell szállítani a helyszínről az állattetemeket, ezért a Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség 16, a csendőrség 11 munkatársa, 10 védelmi minisztériumi alkalmazott és a kisiklandi (Iclănzel) sürgősségi önkéntes szolgálat (SVSU) több önkéntese is segít a munkában a magántulajdonban levő farm alkalmazottjainak – közölte a Horea katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője, Cristian Virag.

A Maros Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője, Kincses Sándor szerint a farm egy háromezer négyzetméteres istállója égett le, 700 anyasertés és ezer malac pusztult el a tűzben.

‘A tetemeket elhamvasztják, a farmnak van szerződése egy erre szakosodott céggel. A károkat a romok kihűlése után lehet felbecsülni. (…) Nagy veszteség keletkezett, a farmnak ki kell hagynia egy hizlalási ciklust. Nem tudjuk, mi történt pontosan, egy új, európai uniós pályázatból épített, modern farmról van szó, ez az egyik legkorszerűbb a megyében, amely el volt látva tűzbiztonsági berendezésekkel’ – mondta Kincses.

www.agerpres.ro