Mezőgazdasági miniszter: első alkalom, hogy február 23-ától kezdve folyósítjuk a mezőgazdasági támogatásokat

Mezőgazdasági miniszter: első alkalom, hogy február 23-ától kezdve folyósítjuk a mezőgazdasági támogatásokat
Petre Daea mezőgazdasági miniszter csütörtökön bejelentette, hogy Romániában első alkalommal már február 23-ától kezdve folyósítani kezdték a mezőgazdasági támogatásokat.

“Belefoglaltuk a minisztérium költségvetésébe a mezőgazdasági támogatások folyósításához szükséges összegeket. Úgy szerveztük meg, hogy ne csússzunk ki az ellenőrzések határidejéből. Hatékonyabbá tettük az adatok feldolgozását, idejében átutaltuk a pénzügyminisztériumtól a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) számláira a szükséges összegeket(…) így Romániában első alkalommal február 23-ától folyósítjuk a támogatásokat. Csütörtökig 481.814 mezőgazdász iratait dolgoztuk fel, ez 48.138.374 eurónyi támogatást és 71 százalékos feldolgozottságot jelent” – nyilatkozta a tárcavezető a kormányülés előtt.

A mezőgazdasági miniszter hozzátette, március 10-én elkezdik az állattenyésztési támogatások kiutalását is, hogy a pénzt akkor kapják meg a gazdák, amikor szükség van rá, vagyis a mezei munkálatok ideje alatt, míg “tavaly ezeket a támogatásokat június, júliusban folyósították”.

A minisztérium már elkezdte a 2017-es mezőgazdasági évre járó kifizetések előkészítését is, március elseje óta már 6.020 kérést vettek át, míg előző években ebben az időszakban csak 2.490 kérést regisztráltak – magyarázta Daea.

Sorin Grindeanu miniszterelnök szerint március végéig a mezőgazdasági támogatások “túlnyomó részét” sikerül kifizetniük.

www.agerpres.ro