Mézeskalács kiállítás és vásár nyílt

Mézeskalács kiállítás és vásár nyílt
A XXIV. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében mézeskalács kiállítás és vásár nyílt a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében.


Helyi és magyarországi mézeskalács készítők munkáiból vásárral egybekötött kiállítás nyílt május 5-én délután a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban a Pro Familiae Alapítvány szervezésében. A vásár május 5-től május 10-ig lesz látogatható naponta 10 és 17 óra között. A kiállítás keddi megnyitóján Veres Kovács Attila lelkipásztor köszöntötte az érdeklődőket, majd néhány érdekes tudnivalót közölt a mézeskalács történetéről, készítéséről. Mint elmondta, kiállítók érkeztek Debrecenből, Orosházáról, Nádudvarról, Nagyzerindről, Nagyváradról, Biharpüspökiből és Érmihályfalváról, és mindannyian egy-egy asztalon állították ki a különböző mintájú, díszítésű és formájú mézeskalácsaikat. Az alkalmon Veres Kovács Attila Trnkócziné Zsuzsanna orosházi mézeskalács készítőt kérdezte erről a kézműves tevékenységről. Trnkócziné Zsuzsanna elmondta, hogy a mézeskalács készítés nem egy szakma, hiszen a mézeskalácsokat nem lehet rutinszerűen készíteni, hanem csak szeretetből. Megtudhattuk, hogy a hagyományos formák és elemek – tükrös szívecske, lovacska, baba, huszár, mézeskalács dobozok – mellett modernebb formák, díszítések is megtalálhatók, sőt a készítő származásától függően is megjelennek bizonyos népi motívumok a díszítésben. Annak ellenére, hogy a díszítő technikák fejlődtek, a mézeskalács-tészta összetevői változatlanok (tojás, liszt, méz, cukor, vaj, gyömbér, szegfűszeg, fahéj) maradtak. A mézeskalács készítő végezetül hozzátette, hogy szeretnék, ha Magyarországon a mézeskalács készítést legalább olyan szintre tudnák felemelni, mint régen volt.

Műsor

A beszélgetést követően Jakabffy Emma, a Pro Familiae Alapítvány elnöke egyenként bemutatta a kiállítókat és asztalukat, mindegyikük munkájából néhány egyedi vonást kiemelve. A kiállítás megnyitóján közreműködött Jakabffy Boróka, aki fuvolajátékával örvendeztette meg a közönséget, Dinu Gréta, aki regét mondott, és Soós Nimród, aki énekelt. A vasárnapig tartó kiállításon az érdeklődők Radics László (Debrecen), Katonáné Kalmár Terézia (Nádudvar), Trnkócziné Zsuzsanna (Orosháza), Jakó Jolán (Érmihályfalva), Jakabffy Margit és Fehér Emese (Nagyvárad), Kenyeres Anikó (Biharpüspöki), Szénási Ferenc és Zsuzsanna (Nagyzerind) mézeskalács készítők munkáit tekinthetik meg. A mézeskalácsok egy része csak kiállítási darab, de számos forma és minta közül válogathatnak, akik vásárolni szeretnének.

P. Nagy Noémi