Metropolisszá tenné Váradot

Ilie Bolojan váradi polgármester szerint a fejlődés szempontjából hasznos lenne, ha a metropolisz övezet települései beolvadnának Nagyváradba. Az érintettek viszont másképpen gondolják.

Nagyvárad városvezetése úgy gondolja, hogy a város gazdasági, szociális, urbanisztikai és turisztikai fejlődése szempontjából hasznos volna, ha 2024-ig egy nagy metropolisszá válna, mely tervét úgy szeretné megvalósítani, hogy a környező községeket- Bihart, Hegyközpályit, Fugyivásárhelyt, Nagyürögdöt, Szentandrást, Borsot és Váradszentmártont-, beleértve Félixfürdőt és Püspökfürdőt is, területileg a megyeközponthoz csatolná. Az ez irányba tett első lépés a váradszentmártoni önkormányzat vezetőivel való tárgyalás volt, akik nyitottnak mutatkoztak, viszont ahhoz, hogy ezen kezdeményezés konkrét formát öltsön, helyi tanácsi határozatokra, valamint ezt követően egy referendum lebonyolítására van szükség. A szentmártoni és a váradi önkormányzatok ezeket a helyi referendumokat egy időben szerveznék az ez évi köztársasági elnökválasztással, költségmegtakarítási célból. Ugyanakkor Ilie Bolojan polgármester átiratot küldött a metropolisz övezethez tartozó több település önkormányzatainak is, melyben arra kéri ezeket: jelezzék, hogy felkelti-e az érdeklődésüket ezen projekt 5-10 éven belül, s hajlandóak-e szintén referendumokat szervezni.

Nem akarják

Az Erdély Online érdeklődésér válaszolva Bátori Géza borsi polgármester úgy fogalmazott: semmiképp se lenne jó az általa vezetett településnek, ha beolvadna Váradba, s amíg ő a polgármester, ez nem is fog megtörténni. Hozzátette: a helyi tanácsosok sem értenek egyet ezzel, hiszen az összevonás esetén minden adminisztrációs ügyet Váradon kellene intézni, az adójövedelmek az ottani költségvetést gyarapítanák, s semmi garancia sincs arra, hogy fejlődne a városnegyeddé „előléptetett” község. „Nem kívánunk egyesülni Váraddal, nagyon jó nekünk így, ahogy most van!”- nyomatékosította. Hasonlóan nyilatkozott honlapunknak Somogyi Lajos, Hegyközpályi polgármestere is. Kifejtette: a tanácsosokkal ugyan még nem beszélt erről, de ő kilencvenkilenc százalékban úgy véli, nem akarja a csatlakozást. Ha Pályit bekebelezné Várad, akkor például egész más adózási kategóriába esnének a telkek, s a község idős lakóinak sem mindegy, hogy például egy őstermelői igazolványért vagy egyéb engedélyekért, hivatalos papírokért be kell menjenek a városközpontba, vagy helyben el tudják intézni az ügyeiket- magyarázta az elöljáró. Hozzáfűzte: megtárgyalja még az ügyet a tanácsosokkal is, s valószínűleg elutasító választ fog küldeni Ilie Bolojannak.

Nagy Gizella, Bihar község polgármestere úgy reagált megkeresésünkre: „két hétig betegszabadságon voltam, úgyhogy még nem kaptam meg Ilie Bolojan levelét, de röviden annyit tudok mondani: Bihar község akar maradni! Tudom, hogy nem szép dolog ezt megkérdezni, de miért jó az, hogy város? Tízszeres adók? Ennyi.”

Ciucur Losonczi Antonius