Metamorfózisok a képtárban

Metamorfózisok a képtárban
Nagyvárad – A január 17-22. között zajló A Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretében csütörtök délután Lajtos Éva nagyváradi képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a berettyóújfalui Bihar Vármegye Képtárban.

A rendezvény azon hagyományteremtő szándéknak tett eleget, melynek értelmében minden évben A Magyar Kultúra Ünnepe keretében úgynevezett tükörkiállítások nyílnak a váradi Tibor Ernő Galériában és a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képtárában.

A csütörtök délutáni együttlétet Biró Rozália nagyváradi alpolgármester egy családi ünnephez hasonlította, mely bensőséges, nemes és tiszta. Úgy vélte: a két város, illetve közösség, miképpen két testvér, felfedi egymás előtt addig rejtegetett kincsét, a kölcsönös tisztelet és csodálat jegyében. Kirekeszt ebből bármifajta civakodást, veszekedést, és arra a megbecsülésre és szeretetre koncentrál, melyek által gyarapítani lehet a közös kultúrát. Az elöljáró azt kivánta: ahogyan az elmúlt évtizedben, úgy fejlődjön tovább ez az együttműködés az elkövetkezendő száz esztendőben is, ehhez azonban az is szükséges, hogy néha megálljunk, és mérlegeljük az ebből a szempontból ránk háruló felelősség súlyát.

Örök kisérletező

Holló Barna grafikusművész, egyetemi oktató kijelentette: egykori tanítványának munkái változatosak, formagazdagok, színesek, anyagszerűek, kozmikusok és emberiek, arra emlékeztetik őt, amikor a gyermekek ragaszkodnak valamihez, alkotni kezdenek, majd örvendeznek, amikor másoknak is megmutathatják a belülről kikivánkozó élményüket. Arra hívta fel a figyelmet: a méltatott megbecsüli a formákat, és ugyanakkor az örök kisérletezés híve, megpróbálja kihasználni a metamorfózisok nyújtotta lehetőségeket. Lajtos Éva amúgy 2004-ben végzett a Nagyváradi Egyetem Vízuális Művészetek Kara textilművészeti szakán, s már akkor “kacérkodott a kisérletezéssel való vággyal”. Jelenleg az MM Pódium Kultúrális Egyesülettel működik együtt, az általa készített plakát- és bábtervek is hozzájárulnak az előadások sikeréhez.

A tárlatnyitón közreműködött Meleg Attila előadóművész, az MM Pódium vezetője és Bocskai Tímea hegedűművész. Az alkotásokat három hétig lehet megtekinteni, az egyik médiatámogató a Bihari Napló.

Ciucur Losonczi Antonius