Mesterségesen növelik a vízhozamot

Akt.:
A Körösök Vízügyi Igazgatóság a várható kánikulára való tekintettel ütemtervet dolgozott ki a Körös és Berettyó megfelelő vízszintjének mesterséges úton történő biztosítása érdekében.

Csütörtökön Pásztor Sándor műszaki igazgató arról tájékoztatta az Erdély Online-t: tekintettel arra, hogy az időjárás-előrejelzések szerint az elkövetkezendő hetekben magas, vagyis 30 Celsius fok feletti kánikulai hőmérsékletek várhatóak, a Körök Vízügyi Igazgatóság elkészítette az üzemeltetési ütemtervet a nagy tavakra vonatkozólag, hogy úgy a Körösön, mint a Berettyón biztosítani tudják a normális vízhozamot, hiszen nyilvánvalóan ilyenkor kevesebb víz folyik a mederben, mint általában.
Jelen pillanatban a Sebes Körös négy nagy tározójában (Drăgan, Leşu, Lugas és Telegd) megközelítőleg 150 millió köbméter víz van. Az ütemterv szerint július végére körülbelül 130-135 millió köbméter marad, tehát hozzávetőlegesen 15 millió köbméter vizet fognak levezetni a Körösön, hogy biztosítsák az állandó vízszintet. Ez azt jelenti, hogy például most a Drăgan-tározóban megközelítőleg 80 millió köbméter víz van, és a hónap végére 76-77 millió köbméter lesz, a lugasiban most van 20,5 millió és marad 19,5 millió, a telegdiben pedig most van 47 millió és marad 40 millió. Tulajdonképpen máskor azért tárolnak több vizet, hogy az év ezen kritikus szakaszában (július, augusztus, szeptember) növelni tudják mesterségesen a Körösön a vízhozamokat annak érdekében, hogy Nagyvárad területén is jobb körülmények legyenek.

Vigyázni a fürdéssel

A mostani számításaik szerint főleg Lugasról és Telegdről másodpercenként 15-17 köbméter vízmennyiséget fognak leengedni Várad irányába. Ennek eredményeképpen a hónap végére még mindig megmarad körülbelül 130-135 millió köbméteres tartalékuk, amit valószínűleg augusztus végére lecsökkentenek 100-110 köbméterre.
Ami a Berettyót illeti: a széplaki tározóban 5 millió köbméter vizet tartanak, és ebből másodpercenként 2 köbméter biztosítanak a magyar határ irányába.
A szakember ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: a várható hőség ellenére vigyázni kell a fürdéssel, főleg a Sebes Körösben, mert potenciális veszélyforrás lehet a mesterségesen elősegített vízhozamnövelés miatt.

Ciucur Losonczi Antonius