Mesterképzési szintjének minőségi fejlesztése

Mesterképzési szintjének minőségi fejlesztése
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem 2007-2013 között, európai pénzforrásokat felhasználva, projektet bonyolított le, amely a mesterképzés minőségi fejlesztését, a munkaerőpiaccal való hatékonyabb kapcsolatát célozta meg. Az Európai Szociális Alapból finanszírozott projekt, a 2007-2013 Humánerőforrás Fejlesztésére irányuló Szektoriális Operacionális Program, a „Fektess be az emberekbe” része.

 

„Az európaival koherens kompetencia- rendszer alkalmazása mesterképzés szintjén, a gazdasági analízis, vagyoni és üzleti felértékelésben” (MECAEV) című projekt a hallgatóknak a munkaerőpiacon való könnyebb bekapcsolódását eredményezi. A kompetencián alapuló tanítás a felsőfokú oktatás minőségi fejlesztéséhez járul hozzá.

A program felelőse, koordinátora dr. Dumitru Matiş egyetemi tanár, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi kar dékánja. A BBTE részéről partnerei voltak dr. Adela Deaconu egyetemi tanár, dr. Crina Ioana Filip, drd. Dan Dacian Cuzdriorean-Vladu. A projekt partnerei voltak: a Bukaresti Közgazdasági Akadémia (dr. Ion Anghel egyetemi tanár), a Temesvári Nyugati Tudományegyetem (dr. Alexandru Buglea, egyetemi tanár), a Jászvásári Alexandru Ion Cuza Egyetem (dr. Toma Constantin egyetemi tanár) és az Aradi Aurel Vlaicu Egyetem (dr. Daniel Manaţe). Ugyancsak bekapcsolódott a Könyvvizsgálók és Mérlegképes Könyvelők Szaktestülete (Daniela Vulcan vezérigazgató) és a Romániai Értékbecslők Országos Egyesülete (Filip Stoica, elnök).

A felsőoktatás mesterképzési szintjének minőségi fejlesztésére vonatkozó pályázati eredményeket összegezték a 2013. januárjában tartott workshop keretében.

Az eseményt záró tudományos megbeszélésen dr. Dumitru Matiş felvezetőjében elmondta, a több éves program hozzájárult a résztvevők tudásának bővítéséhez, felfegyverezvén őket azokkal a módszerekkel, melyek használata az EU- ban előnyt jelent. De az országnak is, mert ismervén azokat a lehetőségeket, melyek, mint tagországnak megnyílnak, élve egy jobb, elfogadhatóbb élet lehetősége nyílik meg.

A megjelenteket a Rektorátus részéről dr. Mihaela Luţaş rektor helyettes üdvözölte. Kifejtve, ez a program, milyen tudásgyarapodással bővítette a közgazdasági gondolkodást. Az új módszerek használata a gazdasági tevékenység hatékonyságát növeli. A mesterképzésben használt új lehetőségek fejleszthetik a hallgatók képességeit. Eredményesebbé teszik tevékenységük hozamát.

A workshop keretében több kérdést elemeztek. A teljesség igénye nélkül néhányat felsorolok: Hogyan könnyíthető meg az egyetemistáknak a munkaerőpiacra való belépése? Összhangba vannak-e az egyetem és a munkapiac által igényelt kompetenciák? Miként biztosítja a felsőoktatás a munkaerőpiac által igényelt szakmai kompetenciákat? Hogyan járul hozzá az egyetemisták szakmai gyakorlata a kompetenciák fejlesztéséhez? Melyek a kompetencián alapuló oktatás jellemzői, hozama? A felsőfokú oktatás intézményei és az üzleti környezet közti kapcsolat. Milyen kapcsolat alakul ki az egyetem- cégek/társaságok- egyetemisták között?

Az elhangzott előadásokból kiemelném dr. Adrian Opre egyetemi tanár előadását, aki arról beszélt, mi volt az a technika, amivel egy európai pályázat elnyerhető. Lévén gyakorló tanár, ragyogóan előadta mindazon előnyöket, és hátrányokat is, melyekkel egy ilyen jellegű pályázat elnyerésével élni lehet. A partnerek megválasztása. A részletkérdések megoldásának kiosztása. A diákok minél szélesebb bevonása. Melyek azok a módszerek, melyekkel felkelthetik a diákok téma iránti érdeklődését. Konferenciák szervezése (Helsinki, Madrid, Prága, Párizs). A mesterképzés résztvevőinek 97%-a érdeklődött a téma iránt. Felsorolván azokat a tanár társait, akik látván az érdeklődés eredményeit, fokozottabban tevékenykedtek a projekt sikeres megvalósításában. 11 adjunktus munkáját emelte ki. A tudást kell eladni. Példaként hozta a telefon témáját. A telefon előállítása szerinte nem egy komplikált, és nehéz munka. A felhasználásának fontossága az, ami érték. Pillanatok alatt a világ bármely táján, ahol térerő van, kényelmesen, és eredményesen lehet használni. Könnyíti és gyorsítja a kommunikációt.

A munkavállalásnál nemcsak a tudás számít, hanem a kompetencia is fontos. Hogyan tudod a tudásod eladni. Minőségi oktatásra kell beállni. Nagyon sokan nincsenek tisztában, mi is van, és mi az, ami az életünkből hiányzik.

A számítógépet a diákok 5,6%-a nem használta.

A diák nem határozhatja meg a tanár tudás szintjét.

A rendezvény célcsoportját alkották a mesterképzésen részt vevő hallgatók, a mesterképzési programok előadói, a gazdasági élet neves szakemberei.

Csomafáy Ferenc