Mestereket várnak a vásárra

Mestereket várnak a vásárra
Húsvéti vásár lesz Nagyvárad központjában április 7. és 17. között. Gyerekeket és szülőket egyaránt várnak a kidíszített Szent László térre. A népi mesterek kedvezménnyel bérelhetik ki a faházakat.

A vásárt a nagyváradi Turizmust Népszerűsítő Egyesület (APTOR) szervezi a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal támogatásával. Jelen lesznek a népi mesterek, a gyerekeket pedig kézműves műhelyekben várják majd különféle tevékenységre – például kerámiafestésre, virágkötésre. A tizenöt faházikó mellett a nézelődők megcsodálhatják a hatalmas díszítőelemeket is. Kedden egy utcai színdarab zajlik majd 65 színész részvételével, akik a Megváltó szenvedéseit és keresztre feszítését idézik fel – ennek a célja az, hogy felhívja a figyelmet az ünnep lényegére és az egység üzenetének továbbítása, hiszen a húsvét üzenete azonos minden keresztény számára, felekezettől függetlenül.

A faházikókban a tervek szerint tradicionális és kézzel készített termékeket árulnak majd, a szervezők szeretnék, ha agyagedények ugyanúgy megtalálhatók lennének majd ezekben, mint a kézi szőttesek és a hímes tojások.

Ezúton hívják fel a helyi termelők figyelmét arra, hogy jelentkezzenek a www.oradea.ro honlapon közzétett árverésre. Ettől az évtől egy helyi tanácsi határozat alapján az engedéllyel rendelkező népi mesterek 30 százalékos kedvezménnyel bérelhetik ki a faházakat. Egyúttal vendéglőket, étkezdéket is meghívnak a számukra szervezett árverésre, hogy palacsintával, péktermékekkel, fánkokkal, stb. várják az érdeklődőket.

A rendezvény különleges partnere a nagyváradi Állatkert, partnerei a Justin’s Design, Mobiversal și a Manifest pentru Oradea egyesület. Mihai Jurca szervezővel, az APTOR egyesület igazgatójával a turism@oradea.ro villanyposta címen, vagy a 0359/807–907 telefonszámon lehet felvenni a kapcsolatot.