Mesevilág a zenei fesztiválon

Mesevilág a zenei fesztiválon
Nagyvárad – Nagyszerű, interaktív szórakozás részesei voltak azok, akik november 24-én, szombaton jelen voltak Écsi Gyöngyi felvidéki mesemondó előadásán.

Minden bizonnyal kellemes meglepetés érte azokat, akik szombaton délelőtt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában megjelentek a II. Egyházzenei Fesztivál délelőtti programjain, és akik még nem ismerték Écsi Gyöngyi felvidéki, egészen pontosan gömörországi  mesemondó műsorát.

A rendezvény, mondhatni, szokványosan kezdődött. Lászlóffy Zsolt tanár Kodály Zoltán budavári Te Deum című kompozíciójáról tartott tartalmas előadást, majd felvételrõl maga a mű is megszólalt.

Interaktív játék

Ezt követően Écsi Gyöngyi kezdte el “szerelni” a színpadot, ízes magyar népdalokat énekelve közben, ezzel a terembe csalogatva mindazokat, akik a szünetben a folyosókon tébláboltak. Écsi Gyöngyi “Az élet vize, a halál vize” című magyar népmesét mondta és dalolta el ízes gömöri tájszólásban. Az előadó számos eszközt felhasznált produkciójához, bábozott, énekelt, hangulatosan mesélt, de hamar kiderült, hogy e mese elmondására nem elég egy ember, ennek megfelelően Écsi Gyöngyi a közönség soraiból toborozta a szomorú királyt, ki az élet vizére vágyott, a hadseregbe felvételre váró regrutákat, de még a király legkisebb fiát, a főhőst is, akit többek között Lászlóffy Zsolt és Berkesi Sándor karnagy “alakítottak.” Nagy érdeme volt az előadásnak, hogy Écsi Gyöngyi ki tudta hozni a komoly, felnőtt emberekből is a bennük szunnyadó gyermeket, akik ebből kifolyólag nagy kedvvel élték bele magukat a mesehősök szerepébe.

Pap István