Mesevetélkedő: túl az első fordulón

Mesevetélkedő: túl az első fordulón

Bihar megye – A Zabhegyezők Gyermekanimátorok, illetve a Pitikot Alapítvány IX. alkalommal rendez mesevetélkedőt, melynek körzeti szakaszai zajlottak a napokban.

A kilencedik alkalommal sorra kerülő vetélkedő-sorozat körzeti szakaszaira két helyszínen került sor, tudtuk meg Alföldy Andrea tanítónőtől, akivel az érmihályfalvi kultúrházban beszélgettünk. Elmondta: az elsőn Nagyvárad és környéke kisiskolás csapatai vettek részt a megyeszékhelyen, összesen 91 csapat. A második helyszín volt Érmihályfalva, ahol 28 helyi és környékbeli településekről érkezett csapat mérte össze tudását, azaz, hogy ki ismeri jobban Mészöly Miklós meséit. Ugyanis minden mesevetélkedőre egy szerző meséiből kell készülni, idén a nevezettéből.

Tizenhárom megyéből

Újabb mesékből kell majd készülnie annak a tobábbjutó 40 csapatnak, akik az összesített pontok alapján a megyei döntőbe kerülnek. Onnan pedig három vagy négy csapat jut az országos döntőbe, melynek ugyancsak Nagyvárad ad otthont majd 2008 márciusában. Országosan egyébként 13 megye kisdiákjai „mesevetélkednek”, velük „csapnak majd össze” a megyénkbeliek. A mihályfalvi versenyen egyébként sokszínű feladatokat kellet megoldani a gyerekeknek (anagramma, színezés, mesecím-megfejtés, stb.), akiket a verseny kezdetén magukra hagyott tanítónénijük, így magukra és csapattársaikra utalva kellett megbirkózzanak a kihívásokkal, „négyszemközet” a versenyt levezető Alföldy Andreával. A mihályfalviak állandó résztvevői a mesevetélkedőknek, és mindig nagyon jól felkészített csapatokkal érnek el szép eredményeket, dícsérte meg a tanítónő a hazaiakat.

Rencz Csaba