Mesés gólyabál a Lorántffyban

Mesés gólyabál a Lorántffyban
Nagyvárad – Csütörtök délután a tanintézet dísztermében gólyabált szerveztek a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium tizedikes osztályai. A jó hangulatú rendezvény népmesei elemekre volt felépítve.

Az idei gólyabálon a népmesék világába kalauzolta a résztvevőket a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium két tizedikes osztálya. Amellett, hogy a díszterem falát népi motívumok díszítették, maga a rendezvény is mesésen kezdődött: a jól ismert Magyar népmesék című rajzfilmsorozat zenéjére vonult be a mesehősök bőrébe bújt hat gólyapár, akiknek a továbbiakban hét nehéz próbát kellett teljesíteniük. Mindannyiuknak cumi logott a nyakában, akárcsak a többi kilencedikesén, akiket a szervező diákok kisértek a székekhez. A zsűriasztalnál Kovács Klára aligazgatónő, Kozma Márta, Pap Anikó és Tóth Emese tanárnők, Kövendi István iskolalelkész, valamint a tavalyi győztes pár, Borbély Norbert és Szilágyi Lilla foglalt helyet. Jó ötletnek bizonyult, hogy tetszésüknek nem a szokványos módon, hanem különböző számú nyalókáknak a felmutatásával adtak hangot.

Hétpróbás feladatok

A verseny természetesen bemutatkozással kezdődött, a gólyák különböző stílusban (énekelve, dallamosan, hip-hoposan, tájszólásban, a kisbabákat utánozva stb.) kellett ezt kipipálják. A következő próba során a kreatívitásukat bizonyíthatták: a “színpadra” szórt, a turkálók világát idéző ruhákat és kiegészítőket felhasználva ötletes viseleteket ölthettek magukra. A helyzetmegoldó feladat igen érdekes szituációkat eredményezett: bár nem lehet könnyű kampányszövegeket mondani, egy diáknak meggyőzni a tanárt arról, hogy nem cigizett, vagy a portást rábeszélni arra, hogy kiengedjen a harmadik óra előtt a kapun, a gólyák jól abszolválták ezt a számot is. Kétségkivül a legnagyobb hangzavar és nevetés akkor támadt, amikor az egyik pár bekötött szemmel kellett szerelmet valljon, anélkül, hogy az érintettek tudták volna, hogy egy-egy tanár áll előttük.

Miután folytatni kellett egy megkezdett történetet ott, ahol az előző pár abbahagyta (érdekes módon mókusok voltak a mese főszereplői), testmozgás következett, összekötött lábakkal és kezekkel, illetve gólyacsőrrel történő tánc formájában. Toldi Miklós utódját keresték azon erőpróbával, mely közben a fiúk egyidőben csináltak fekvőtámaszokat és fújtak fel lufit, kisebb-nagyobb sikerrel. A megmérettetések sora látványosan zárult: a fiúk frizurát kellett készítsenek a lányoknak, többek közt borotvahabnak, csipeszeknek, fakanalaknak és hajcsavaroknak a felhasználásával. Sejteni lehet, hogy Gedeon bácsi követői igencsak élvezték az alkotói munkát, nem spóroltak a rendelkezésükre álló eszközökkel.

A nyertes pár

A jó hangulatú rendezvényen közreműködött a Csillagocska néptánccsoport (felcsíki táncokat jártak), valamint Retek Orsolya és Pénzes Anita, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség által a közelmúltban szervezett dalfesztivál első két helyezettje. A tombolasorsolás után következett a várva várt pillanat: kiderült, hogy az idei győztes gólyapár Kun Adél Evelyn és Pui Enzo Giulio lett. Az összejövetel fergeteges bulival zárult.

Ciucur Losonczi Antonius