Mesemondó verseny Nagyszalontán

Mesemondó verseny Nagyszalontán
Nagyszalonta – Tizedik alkalommal hirdette meg a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület az Arany László mesemondóversenyt.

A megmérettetésre idén 64 gyerek nevezett be, négy korcsoportban készültek Arany László és Benedek Elek egy-egy meséjével. Az elődöntőkből korcsoportonként öt gyermek jutott a péntek délutáni döntőbe. Zsúfolásig telt a Magyar Ház nagyterme, a ragyogó szemű kis mesemondókat a felkészítő pedagógusok mellett  szülők, nagyszülők, osztálytársak is elkísérték. A találkozó első perceiben tudták meg, ki az a húsz versenyző, aki a zsűri és a többszázas közönség előtt el kell mondja a mesét. A zsűri asztalánál Pető Csilla tanfelügyelő foglalt helyet, ő az első mesemondó verseny óta minden esztendőben részt vett az ítészek csapatában. Mellette Lélek Sándor Tibor, az Árkádia Ifjúsági és gyermekszínház Liliput társulatának vezetője figyelte a kis előadókat, illetve Koszorús Erzsébet, az AJME vezetőségi tagja, Pelok Gabriella tanárnő és Hízó Herta, aki kilenc évvel ezelőtt, elsőként vehette át a mesemondó verseny fődíját.

Hol volt, hol nem volt…

Elkezdődött a mesék sora, a legkisebbek is hatalmas magabiztossággal, csodálatra méltó nyugalommal álltak a közönség elé, majd sorban a nagyobbak, a legrutinosabbak, a mesevilágtól búcsúzók is belekezdtek: Hol volt, hol nem volt… A tizedik mesemondó verseny ünnepén a jelenlévők megtanulhatták Gali Teréz ez alkalomra írt dalát, a mesemondóverseny himnuszát, s a verseny meglepetése egy igazi, szülinapi torta volt, egy nagy, „könnyen emészthető” Arany László mesekönyv. A több, mint száz szeletes finomságból minden fellépőnek felkészítőnek, kísérőnek jutott. S mire elfogytak a finom falatok, a zsűri is meghozta döntését.

Díjazottak

Az idei verseny legjobbjai: az óvodások között Varga Brigitta az első helyezett, Vágó Rebeka a harmadik helyezett, mindketten a Toldi óvoda kis mesemondói. A korcsoport második helyezettje az Árpádi óvoda kisdiákja, Tóth Andrea Barbara lett. Az I–II. osztályosok korcsoportjában Bagi Nóra lett az első, őt Szabó Tímea Viktória és Kenéz Júlia Viktória (mindketten Bagosi Éva tanítónő diákja) követte. A III–IV. osztályosok legjobbja Bódi Benjámin, második helyezettje Kenéz Anna volt, B. Balogh Enikő tanítványai. E korcsoportban a harmadik helyezést a nagyváradi Cosbuc Általános Iskola diákja, Kabai Renáta nyerte el. A legnagyobbak korcsoportjában Cseke Evelin vehette át a legjobbnak járó oklevelet és könyvcsomagot, mögötte Szabó Noémi zárta a versenyt, mindketten az Árpádi Általános Iskolából érkeztek. Harmadik helyezett lett Balogh Dorottya, az Arany János Általános Iskola hatodikos tanulója. A X. Arany László Mesemondóverseny fődíját Nagy Xénia Abigél Irén ötödikes diáklány nyerte el, akit az Arany János Általános Iskolában Doszlop Andrea készített fel a versenyre.

 

C. Patócs Júlia

 

Kapcsolódó cikk:

  • Kihajtott a mesefa tizedik ága
  •