Mesébe illő élmény

Fotó: Kiss Gábor
Fotó: Kiss Gábor
Kolozsvári Magyar Napok nemcsak Erdély, hanem Kelet- Közép Európa egyik legnagyobb kulturális fesztiváljának is tekinthető. A Kolozsvári Magyar Színházban tartott nyitógálán köszöntő beszédek hangzottak el. A rendezvény jelentőségét emelték ki.

Gergely Balázs főszervező az idei Kolozsvári Magyar Napok mottóválasztásáról (Óperrencián innen és túl) beszélt. A mottóválasztás egyik oka a 40 évig tartó kommunista diktatúrából, ezt megtetőzve még 12 év ráadásból eredeztető. Mesébe illő élmény, immár 5. éve megadatik nekünk, hogy Kolozsvár közterein több 10 ezres létszámban együtt ünnepeljünk, együtt szórakozzunk. Az érem másik oldala- generációs kérdés. Vannak olyan fiatalok, akik belenőnek az „óperrenciás” hangulatba. Mi vagyunk az „Óperencián innen”, és ők az „Óperencián” túli generáció. Amint Gergely Balázs mondta: „Nagyon remélem, úgy fognak felnőni ezek a gyerekek, hogy soha nem fogják megtapasztalni, amit mi idősebbek megtapasztaltunk a múlt rendszerben”.
Emil Boc, Kolozsvár polgármestere magyarul kívánt „Jó estét!” Majd elmondta, az elmúlt 10 év alatt együtt állítottuk vissza a normalitást. Románia számára modellértékű az a multikulturalizmus, melyet Kolozsváron megvalósítottunk. Együtt élhetőbb várost teremthetünk, ahol mindenki otthon érezheti magát.
Véleménye szerint a Kolozsvári Magyar Napok is hozzájárultak, hogy visszaállítsák ezt a normális helyzetet.
Magdó János Magyarország Kolozsvári főkonzulja elmondta, amikor Kolozsvárra jött főkonzuli beosztásba, arra gondolt, hogy „itt tenni lehet, és tenni kell. Mindezt az önök segítségével lehetett megvalósítani.” Megpróbálta apró lépésekkel a nagy lépést megvalósítani. Az apró lépések programja erősíti a közösséget és a magyarság tudatot. Kaput nyitott a román közösség felé is. Nyitottságot észlelt a részükről is.
Balatoni Mónika a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára szerint egy közösség megmaradásának a záloga a bizalom. A kultúra a nemzet legnagyobb értéke. Hídnak tekinthető, amelyen keresztül megismerhetjük egymás identitását, és ez által legyőzhető a bizalmatlanság. A magyar kormány Kolozsváron is kulturális intézet megnyitását tervezi. Szándékuk az év végére meg is valósítani.
Németh Zsolt a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke elmondta, mikor kezébe vette a programfüzetet, és azt gondolta, fel kellene találni a „kultométert”, mely mérné egy városnak, egy régiónak kulturális kisugárzását. Van a kolozsvári magyar közösségnek kulturális csodája. Kolozsvár a kulturális életképességét bizonyította.
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke elmondta, ezelőtt négy évvel találták ki a Kolozsvári Magyar Napokat. Most jó érzés visszagondolni erre a gyönyörű négy évre. A szervezők egyre több embert tudtak összehozni Kelet- Közép Európa legnagyobb kulturális rendezvényére, mely Erdély más városaira is hatással volt. Marosvásárhelyen vagy Nagyváradon, de Brassóban is szerveztek magyar napokat.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a Kolozsvári Magyar Napok lényegében egy természetes állapotot jeleznek. Úgy tűnik, az emberek gyorsan hozzászoknak a természetes állapothoz. Ami nem volt mindig így. Jó 10 évvel ezelőtt másként történtek a dolgok. Van olyan nemzedék, mely az EU-s Romániában szocializálódott. Nincs élménye az előző évekre, értékekre vonatozóan. Mások az élményei. Nekik segíteni kell, hogy megértsék a világot. Rajtunk múlik, hogy ezt a csodát, amit közösen megteremtettünk Kolozsváron, megőrizzük, és ne legyen visszafordítható.
Székely Dózsa György
A Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján óriási sikert aratott a tánckrónika Dózsa György tetteiről.
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Budapest előadta „Székely Dózsa György” című tánckrónika produkcióját. A darabban végigkísérjük Dózsa György, a legendás parasztvezér küzdelmét, szerelmét és bukását a tragikus végkifejletig, a megtorlásig, amelynek szörnyűsége elborzasztotta az akkori Európát is. Címszerepben Novák Péter. A táncjátékot írta Vincze Zsuzsa. Tánczenei szerkesztő: Makó Péter (Csík zenekar). Díszlet: Tóth Kázmér. Jelmez: Vincze Zsuzsa. Zeneszerző, dalszövegíró: Szarka Tamás (Ghymes Együttes). Rendező –koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész.
A színház előterében megnyitották gróf Bánffy Miklós karikatúra gyűjteményét. A kiállítást méltatták: Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora és Gergely Balázs.
Élményekben gazdag kulturális esemény részesei voltunk.

Csomafáy Ferenc