Mert a fű magától is nő…

Mert a fű magától is nő…
Nagyvárad- Lassan már megszoktuk, hogy a nagyberuházások miatt a város jelenleg leginkább egy óriási építőtelephez hasonlít. Ráadásul a munkálatok számos járulékos kellemetlenségekkel járnak.

Egyik, a környéken lakó hűséges olvasónk szerdán arról értesített bennünket: néhány napja a Rulikowszki/Armatei Române út elején kezdtek el optikai kábeleket fektetni a földbe, s ahogy ilyenkor „természetesen” lenni szokott, a munkások senkire és semmire sem voltak tekintettel, vagyis mindenen átgázolva feltúrták a gondosan ápolt zöldövezetet, a védett növénynek számító diófa egyik ágát letörték, a sáros földet pedig egyszerűen a járdára hányták úgy, hogy jelen állás szerint akik az utcának ezen az oldalán szándékoznak haladni – kurzusokra siető egyetemisták, a temetőbe hozzátartozóik sírjához igyekvő nyugdíjasok stb. – kénytelenek ezt az utcán csinálni, miközben ki vannak téve annak a veszélynek, hogy egy jármű esetleg elüti őket. Arról nem is beszélve, hogy mivel a munkálatok kora reggeltől estig folynak, egyúttal állandó zajforrást is nyújtanak, hiszen amellett, hogy a munkagépek zúgnak, az ütvefúrót is általában kényük-kedvük szerint használják a munkások.

Sok remény nincs

A hölgy azt is elpanaszolta: néhány évvel ezelőtt épp azért kerítették el láncokkal összekötött oszlopocskákkal a zöld részt, hogy megvédjék, de most úgy tűnik, hiába. Pedig kérte az ablaka előtt dolgozókat, hogy legyenek egy kicsit óvatosabbak, de azok csak félvállról feleltek neki. Egyikőjük például azt mondta: a fű úgyis visszanő… Végül négy kisebb gyepkockát fel tudtak mutatni, de nem valószínű, hogy ez elégséges a tönkretett teljes zöldövezet rendbetételére.
Sajnos jó hírekkel mi sem szolgálhatunk, érdeklődésünkre ugyanis az önkormányzat sajtóosztályától azt a választ kaptuk: létezik ugyan egy tanácsi határozat, hogy a munkálatok befejeztével helyre kell állítani az eredeti állapotokat, de ez inkább a virágágyásokra, padokra, elültetendő fákra vonatkozik, nem a pázsitra. Mert a fű magától is nő…

Ciucur Losonczi Antonius