Merre tart a Bihar megyei vállalkozói szféra?

Bihar megye – Ioan Lucian a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy átvilágítják a vállalkozói szférát, országos szinten is egyedülálló tanulmányt készítenek.

A tanulmányt, mely Ioan Lucian szerint sokkal több, és megbízhatóbb lesz mint egy felmérés, mely utóbbiért két nagyhírű bukaresti közvéleménykutató intézet 700.000- 1.000.000 eurót kért volna, a Nagyváradi Egyetem Szociológiai Karának segítségével készítik el, s erről a helyszínen alá is írták az együttműködési szerződést, de bevonják a projektbe a Ruhama alapítványt is. Amúgy a sajtótájékoztatón részt vett Florica Chipea a Szociológiai Kar dékénja és Monica Suciu a Ruhama alapítvány képviselője is. A tanulmány célja felmérni a Bihar megyei vállalkozói szféra hiányosságait, igényeit, megoldást javasolni mindezekre. A mintegy 15 ezer aktív Bihar megyei cég közzül 2000-hez jutattják el a kérdőíveket, a szociológiai kar diákjainak segítségével, s a kérdésekre adott válaszok alapján állítják össze a szakemberek a tanulmányt, melyből majd többek között az is kitűnik, hogy milyen területen kell erősíteni akár az egyetemen is szakemberképzést, milyen megyénk munkaerőstruktúrája, a munkaképes lakoság felkészültsége, milyen szakmában lenne szükség képzett munkásokra, és így tovább.
Florica Chipea dékán és Monica Suciu elmondta, hogy ők már aláírtak egy partneri szerződést a Megyei Tanáccsal egy tanulmány készítésére Phare támogatással, melynek keretében a 15-20 évesek karrierlehetőségeit igyekeznek felmérni, nyitnak egy tanácsadói és felkészítő központot is. A Vállalkozók Szövetségének e projektbe illeszkedő felkérése jól jött, szélesítik a kutatási területet, bár így a tervezett 2 hét helyett akár 2 hónapig is eltarthat a tanulmány elkészítése, de Florica Chipea szerint a szociológiai kar diákjainak is jól jön, mint szakmai gyakorlat, és a vállalkozói szférának is használnak vele.
Albert Ferenc