Merkelt, Barrosót és Van Rompuyt is Bukarestbe várják az Európai Néppárt kongresszusára

Merkelt, Barrosót és Van Rompuyt is Bukarestbe várják az Európai Néppárt kongresszusára
Angela Merkel német kancellárt, José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét és Herman van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét várják többek között Bukarestbe októberben az Európai Néppárt (EPP) kongresszusára – közölték kedden a román hírügynökségek az EPP közleményére hivatkozva.

 

Az EPP 21. kongresszusának a romániai tagpártok – a Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – lesznek a házigazdái. Az október 17-18-án megtartandó kongresszusra negyven ország több mint 1200 résztvevője érkezik a román fővárosba. Egyebek mellett az EPP politikai programjának vitája és tisztújítás szerepel a bukaresti kongresszus napirendjén.

Az Európai Néppárt kedden elindította a rendezvény honlapját (www.epp2012.eu), amelyen Traian Basescu román államfő video-üdvözlete is megtalálható.

“Romániának gyakorlata van már az ilyen események megszervezésében. Az EPP bukaresti kongresszusának fő üzenete a szabadságról, szolidaritásról és felelősségről szól” – mondta a román államfő.

A kongresszusi meghívót Wilfried Martens, az EPP elnöke, Antonio Lopez-Isturiz főtitkár, Vasile Blaga, a PDL és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke jegyzi.

“Az EPP, 37 évvel megalakulása után, 73 kereszténydemokrata, konzervatív, illetve néppártot foglal magába, 40 európai országból és mára nyilvánvalóan a legbefolyásosabb európai politikai erővé vált. Az EPP-nek tagja 16 EU-tagország és hét unión kívüli ország állam- illetve kormányfője, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke, az Európai Bizottság 13 tagja, és az Európai Parlament 271 képviselője. A bukaresti kongresszuson az EPP jelentős mértékben hozzá fog járulni a következő évek európai politikájának alakulásához. Földrészünk eme nehéz, történelmi pillanatában az EPP a Több Európa jelszóval kíván utat mutatni” – olvasható a négy politikus által aláírt közös üzenetben.

Eredetileg az európai szocialisták is Bukarestben akarták rendezni idei kongresszusukat, de ezt – Victor Ponta román szociáldemokrata miniszterelnök kérésére – áthelyezték Brüsszelbe. Ponta szerint az EPP által Traian Basescunak nyújtott “feltétel nélküli” támogatás, valamint a román szocialisták “ügyetlen” kommunikációja miatt egyoldalú következtetéseket vontak le Romániáról, és az ő feladata, hogy a következő időszakban elmagyarázza az európai partnereknek, mi is történt valójában az országban. Ponta szerint ez a tisztázás időbe telik, ezért javasolta, hogy Bukarest helyett Brüsszelben szervezzék meg a szeptember 28-29-re tervezett kongresszust a szocialisták.

Címkék: