Mérgező anyagok a szervezetünkben?

Mérgező anyagok a szervezetünkben?
Nagyvárad – A fáradság vagy a gyakori pánikrohamok annak a jelei is lehetnek, hogy túl sok mérgező anyag halmozódott fel a szervezetünkben.

A toxinok származhatnak a belélegzett levegőből vagy a kozmetikai szerek használatából, de ugyanígy mérgezőek lehetnek az élelmiszeriparban alkalmazott adalékanyagok, az úgynevezett “E”-k, valamint azok a baktériumok is, amelyek megfertőzik a mindennapi betevőinket. A közvélekedéssel ellentétben, a gyors méregtelenítő kurák sem segítenek akkor, amikor úgy érezzük, hogy már nem bírjuk tovább a lábunkon, mert ahhoz, hogy a mérgező anyagok végleg kikerüljenek a szervezetünkből, folyamatosan ügyelnünk kéne arra, hogy mit eszünk. A kiegyensúlyozott étrend és a több mozgás sokat segíthetnek a probléma megoldásában. Egyes szakemberek szerint a proteinekben gazdag élelmiszerek (tejtermékek, hús) fogyasztása is különös figyelmet igényel, hiszen ezek esetében fokozottabb a veszélye annak, hogy a megengedettnél több “E” anyag kerül a szervezetünkbe.

Nem érkezett bejelentés

Érdeklődésünkre Cristina Bigan, a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője elmondta: az utóbbi időben nem érkezett hozzájuk bejelentés arra vonatkozólag, hogy valamilyen élelmiszer mérgező anyagot tartalmazott volna, de különben is az élelmiszerbiztonsági szempontból történő vizsgálatok nem tartoznak az általa vezetett hivatal hatáskörébe. Ők csak azt ellenőrzik, hogy a termékek címkéi tartalmazzák-e az előírt adatokat és információkat, a többi a közegészségügyi hatóság feladata. Véleménye szerint az E anyagok kapcsán kirobbant közelmúltbeli botrányok mesterségesen kreáltak voltak, mert a gyártóknak kötelező módon ellenőrizniük kell, hogy milyenek az általuk előállított termékek összetételei.

Vélemények

Ez utóbbi kijelentést Dr. Laslău Monica, a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) munkatársa is alátámasztotta, hozzátéve, hogy az általa képviselt intézmény évek óta folyamatosan ellenőrzi, hogy a cégek tiszteletben tartják a megengedett E- anyagokat tartalmazó lista előírásait. Az elmúlt periódusban nem tapasztaltak szabálytalanságokat, és a lakosság sem panaszkodott ezirányba.

Lovadi Vince vásárló ezzel kapcsolatban úgy véli: az ember egészsége a legfontosabb a világon, ezért az a legjobb, ha friss élelmiszereket veszünk, mindenfajta tartósítószer nélkül. Szabó Vilmos fogyasztó viszont annak a véleményének adott hangot, hogy az utóbbi időben túl sok dolog miatt esnek pánikba az emberek, ha pedig nagyon kekeckedni akarnánk, akkor számos olyan tényezőt találhatnánk, amelyek sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az egészségünkre vagy az életünkre, mint az adalékanyagok.

Ciucur L. Antonius