Mentsük meg Verespatakot!

Mentsük meg Verespatakot!
Február 6-án a nagyváradi Moszkva kávézóban rendezik meg Verespatak Napját. Az eseményen megtekinthetők lesznek Teodor Radu Pantea fotói, aki immár tizenkilenc éve készít fényképeket Verespatakon.

 

A Mentsük meg Verespatakot Vállalat február 6-án szervezi meg a bányatelepülés napját, abból az alkalomból, hogy 1882 éves az első, a települést mint bányászati területet igazoló feljegyezés. Verespatak Alburnus Maior néven megtalálható azon a Kr. u 131 február 6-ra datált agyagtáblán, melyet a 19. században találtak meg a verespataki bányarendszer járataiban több más agyagtáblával együtt. A rendezvény célja felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos megőrizni a táj jelenlegi állapotát, illetve arra, hogy milyen kockázatokat rejt magában az, ha megvalósul a Roşia Montana Gold Corporation aranykitermelési projektje.

Fotó és film

Az eseményen megtekinthetők lesznek Teodor Radu Pantea fotói, aki immár tizenkilenc éve készít fényképeket Verespatakon. A fotótárlat február közepéig lesz látható a Moszkvában. De nem csak a fényképkiállítással, hanem filmvetítésekkel is készülnek a szervezők február 6-án: este hét órától Kocsis Tibor Új eldorado című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők, 20.40 perctől Nicolae Margineanu Vallomások Verespatakról című filmje pereg majd le, míg este kilenc órától a németországi Fabian Daub 1992-ben készített Verespatak, egy hely a szakadék szélén című filmjét láthatják az érdeklődők. A programokra a belépés díjtalan.

Címkék: