Mentsétek meg a nagy képernyőt!

filmsi.ro Kolozsvári Florin Piersic filmszínház
filmsi.ro Kolozsvári Florin Piersic filmszínház
Mentsétek meg a nagy képernyőt! címmel 2014. május 30. és június 1. között zajlik a kampány első konferenciája, melyen különböző települések polgármesterei, filmes szakemberek, valamint meghívottak vesznek részt.

Tanácskoznak, hogyan lehetne megmenteni a már felépített filmszínházakat. Ezen a tanácskozás- sorozaton jelen lesz a lengyel Marta Materska-Samek, a Cinema Development Foundation elnöke, Tina Hajon, a horvát Audiovizuális Központ vezetője, valamint Ivo Andrle, a cseh Aerofilms alapítója és menedzsere. Nekik elsősorban sikerült korszerűsíteni az országukban levő filmszínházakat, európai pénzalapokat lehívni. Szándékuk megosztani azokat a tapasztalatokat, melyeket a pályázás alkalmával elsajátítottak.

A hazai mozik helyzete

Az adatok azt bizonyítják, hogy 25 év alatt a mozikat fokozatosan megszüntették, átalakították bingó- termekké, vagy más felhasználható termekké – mondta Tudor Giurgiu a sajtótájékoztatón. A feltárt adatok szerint Romániában, 1990-ben 450 filmszínház volt. Ezzel szemben ma kevesebb, mint 30. A városok nagy részének, mintegy 78%-nak nincs mozi terme.

Kolozsváron, köszönhető a TIFF létezésének, sikerült korszerűsíteni a filmszínházak, a mozi termek jó részét, ellátva modern technikai eszközökkel. Így a közönség rendkívül kulturált körülmények között tekintheti meg a filmeket a Florin Piersic, a Victoria, a Mărăsti téri mozikban, a TIFF- házban. A polgármesteri hivatal lakónegyedi mozikat is, a meglévő anyagi keret függvényében, igyekszik korszerűsíteni, például a Monostor negyedben levő mozi termet. Tudor Giurgiu, fesztiváligazgató szerint más városokban is rehabilitálják a mozikat.

A filmszínházak korszerűsítése a kampány célkitűzése. A mai digitális korszaknak megfelelő filmszínházakat, mozi termeket hozzanak létre, működtessenek. Célkitűzésként jelölik meg, hogy10 év alatt minden 20.000 lakossal rendelkező településen, a jelenkor elvárásainak megfelelő, multifunkcionális mozit működtessenek. Így lehetővé válik a digitalizált vetítés (3 D formában), a hangosítás tökéletesítése. Ezeknek a szándékoknak a megvalósítása érdekében, miként lehetne az európai strukturális alapokat lehívni? Végső soron, a film az ember látókörét, kulturális igény- szintjét, empátiás készségét, lelki világát gazdagítja.

Május 31-én a Filmforgalmazó vállalat raktárában, amit filmvetítésre alkalmassá tettek, Alexandru Belc dokumentumfilmjének részleteit mutatják be. A hajdan volt filmszínházainkról mutatnak be képsorokat. Ugyanakkor a beszélgetéseken és az esti vetítéseken részt vesznek a különböző (Botosani, Arad, Piatra Neamţ, Jászvásár, Vajdahunyad, Kolozsvár) mozik menedzserei, a dokumentumfilmek néhány szereplője is.

A Cinema, Mon Amour filmszekció keretében olyan filmeket vetítenek, amelyek a régi mozikkal kapcsolatosak. Érzékeltetik azokat a törekvéseket, melyek a mozik korszerűsítésére vonatkoznak. A „The Last Remaining Seats” című dokumentumfilmet mutatják be. A vetítésen a film rendezője, Mario Piperides, is jelen lesz. A film két ember azon erőfeszítéseit mutatja be, akik mindent megtesznek, hogy életre keltsék, működtessék falujukban a mozi termet, amely lerobbant állapotban van. Hogyan tudják korszerűsíteni a mozi termet, hogy az megfeleljen a jelen követelményeinek?

A „Cinema at the End” című filmet is megtekintheti az érdeklődő közönség. A film lepusztult argentin mozi termekről mutat be átfogó képet.

Kiállítások

Kiállítások gazdagítják a rendezvényt. A Városi Művelődési Ház két munkatársa, dr. Ancuţa –Lăcrimioara Chiş és Ucu Bodiceanu ötletes kiállítással lepték meg a közönséget. Elkalauzolnak a filmek ama világába, mikor a film reklámozása sajátos formában valósult meg. Gyufás skatulyákon illetve képeslapokon, az elmúlt idők reklámfotói érzékeltetik a film lényegét. Elkalandozhat a néző a különböző időkben bemutatott filmek világába is, ami ma már a történelem része.

„Film Poster is Not Dead” című kiállítás a cseh és romániai művészeti intézetek 42 poszterét láthatjuk. A cseh művészek a múlt század ’60- ’80-as évek posztereit mutatják be.

A néző elgondolkodhat, választ kereshet arra a kérdésre, milyen lesz a jövő filmszínháza, mozi terme?

Csomafáy Ferenc

Címkék: , ,