Mentőbuborék a Hőerőműnek

Akt.:
Mentőbuborék a Hőerőműnek
A nagyváradi önkormányzat 2.5 millió eurót utalt át saját költségvetéséből a Hőerőműnek (CET), hogy a vállalat működni tudjon. A város az idén több pénzt már nem tud adni a vállalatnak.

Mivel a nagyváradi Hőerőmű (CET) adósságai nagyságrendben elérik a 35 millió eurót, vagyis már a vállalat mindennapi működése is kétséges, ezért újabb lépésre szánta el magát a nagyváradi helyi tanács, miután kettéválasztotta a CET-et, és így most már az egyik vállalt csak a hőenergia-előállítással, a létrehozott új vállalat pedig az energia szállításával és elosztásával foglalkozik. Legutóbbi ülésén a helyi tanács költségvetés módosítást hajtott végre, mely döntésnek az értelmében a város a saját költségvetéséből az idei évre tervezett fejlesztési összegeket átcsoportosította a Hőerőmű működésére. Ezzel a lépéssel az önkormányzat gyakorlatilag letett arról, hogy a közeljövőben felújítsa a volt Transilvania mozi épületét, hiszen az erre előirányzott egymillió lejből kilencszázezret elvontak, de a Sas-palota felújítására szánt 500 ezer lejből is átutalt a város 350 ezer lejt a CET-hez. A Szilvásban épülő Körös-híd építési munkálataira szánt összegből egymillió lejt vontak el, a Gavril Curteanu kórház neurológia osztályának felújítására szánt mint a 700 ezer lejt átcsoportosította az önkormányzat, de a CET felújítási munkálatai közül is többtől megvonták a betervezett fejlesztési pénz egy jó részét. A tanintézmények fejlesztési és működési költségeiből 1,1 millió lejt faragtak le, és útfelújítások sem fognak történni az idén a város saját költségvetéséből. Ugyancsak jelentősebb összeget – ötszázezer lejt – vontak el a tömbház felújítási projektektől a már említett megfontolásból.

Megszűnt egy óvoda

A költsévetés módosítást vita nélkül, egyhangúlag megszavazta a nagyváradi helyi tanács, nem úgy a 9-es számú óvoda megszüntetéséről szóló határozattervezetet, ugyanis a helyi tanács RMDSZ frakciója több kifogást is emelt az óvodabezárás, illetve az ennek helyén létesítendő bölcsőde terve ellen. Pásztor Sándor az RMDSZ frakcióvezetője a napirendi pont vitáján kifogásolta azt, hogy bár az óvodába járó gyerekek szüleinek a többsége levélben tiltakozott az önkormányzatnál az óvodabezárás ellen, még csak válaszra sem méltatták őket, ugyanakkor a határozattervezet törvényessége is aggályos, hiszen a város nem rendelkezik a Tanügyminisztérium jóváhagyásával. Ilie Bolojan polgármester azzal érvelt az óvodamegszüntetés mellett, hogy hatékonnyá és költségkímélővé kell tenni a nagyváradi tanügyi intézményhálózatot. Mint mondta, az elmúlt években egyre kevesebb a gyermek Nagyváradon, ezért megnőtt az óvodai helyek száma, viszont a városban nincs elegendő bölcsőde. Ez a tény indokolja azt, hogy a 9-es óvodában működő két román és egy magyar nyelvű csoportot áttegyék más óvodákba, és a megszűnő intézmény helyén egy bölcsődét alakítsanak ki. Mind Ovidiu Muresan alpolgármester, mind pedig Ionel Vila az önkormányzat titkára kifejtették: mivel az ingatlan rendeltetése nem változik meg, elvégre óvodából bölcsőde lesz, ezért nincs szükség a tanügyminisztériumi jóváhagyásra, míg Daniel Negrean liberális helyi tanácsos, A Bihar Megyei Tanfelügyelőség igazgatója arról biztosította az RMDSZ-frakciót, hogy a magyar óvónőnek is találnak helyet valamelyik másik óvodában. A határozatot végül egy tartózkodás és hét nem szavazat mellett fogadta el a helyi tanács. Az ülés után Pásztor Sándor elmondta, hogy továbbra is aggályosnak tartja a határozat törvényességét, hiszen, mint mondta, egy óvoda a Tanügyminisztérium és az annak alárendelt tanfelügyelőség hatáskörébe tartozik, míg a bölcsődéket az önkormányzatok működtetik. Ilyen értelemben megváltozik az ingatlan rendeltetése, és egy tanügyminisztériumhoz tartozó intézmény megszüntetéséhez szükség van a szaktárca jóváhagyására. Emellett Pásztor Sándor felhívta a figyelmet arra, is, hogy a határozatban pusztán az szerepel, hogy megszüntetik a 9-es számú óvodát, nem pedig az, hogy az abban működő tagozatokat áthelyezik valahová, így a szülők most nem tudják, hogy az eddig a 9-es óvodába járó gyermekeik szeptembertől hol fogják megkezdeni a tanévet.

Pap István