Mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól azok a cégeket, amelyek kizárólag kutatással-innovációval foglalkoznak

Mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól azok a cégeket, amelyek kizárólag kutatással-innovációval foglalkoznak
A kormány pénteki ülésén módosította az Adótörvénykönyvet és mentesítette az adófizetési kötelezettség alól azokat a cégeket, amelyek kizárólag kutatással-innovációval foglalkoznak és egy százalékos adókulcsot vezetett be azoknak a mikrovállalatoknak, amelyeknek legalább egy alkalmazottjuk van – jelentette be Florin Nicolae Jianu, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter.

‘Véleményem szerint az intézkedés hozzájárul a külföldi tőke bevonásához és ahhoz, hogy egyre több fiatal kutató alapítson céget. Ugyanakkor javulnak a vállalkozási feltételek, hiszen a jövedelemadó 2 százalékról 1 százalékra mérséklése, illetve az éves adózandó jövedelem-küszöb 100.000 euróról 500.000 euróra való emelése, a működő mikrovállalkozások 80 százalékát érinti’ – emelte ki a miniszter.

A módosítások értelmében nem fizetnek adót azok a cégek, amelyek kizárólag kutatással foglalkoznak. Módosították a mikrovállalkozások meghatározását, ezentúl mikrovállalatnak számít az a vállalkozás, amelynek december 31-én az éves megvalósított jövedelme nem haladja meg az 500.000 eurót (az eddigi 100.000 euró helyett). Ezentúl egy százalékos adót fizet jövedelme után az a mikrovállalat, amelynek legalább egy alkalmazottja van.

www.agerpres.ro