Ment Boc: valószínűleg nincs veszélyben az IMF/EU-program

Ment Boc: valószínűleg nincs veszélyben az IMF/EU-program
Valószínűleg nincs veszélyben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU által Románia számára jóváhagyott támogatási program a román kormány lemondása után sem – vélekedtek a kabinet lemondásának hétfői bejelentése után londoni felzárkózó piaci elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői kommentárjukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy bárki lesz is Románia következő miniszterelnöke, illetve bármilyen összetételű kormány élén áll majd, nem várható jelentősebb visszalépés a romániai reformfolyamatban, nem számítva olyan intézkedéseket, amelyek “normálisnak tekinthetők” egy választási évben.

A JP Morgan elemzői közölték, hogy egyébként is a romániai reformok lassulását és “a választásokhoz kötődő kormányzati kiadások” növekedését várták az idén, és továbbra is ez a várakozásuk.

Kiemelték, hogy az IMF/EU-egyezséggel kapcsolatos összes fontos végleges döntést rendszerint az államfő hozta meg, így ameddig ő tisztségében marad, addig várhatóan az IMF/EU-program sem fog kisiklani.

A JP Morgan közgazdászai szerint a választásokhoz kötődő költségvetési “elcsúszásokat” a valutaalap és az unió jó eséllyel “csekély horderejűnek” fogja tekinteni.

A JP Morgan londoni felzárkózó térségi szakértői kiemelték azt is, hogy az ellenzék szintén hitet tett az IMF/EU-program fenntartása mellett választási győzelme esetére.

A ház elemzői szerint megvan az esélye az IMF/EU-program átmeneti leállításának, ha Románia nem teljesít bizonyos célokat, amelyek szerepelnek a megállapodásban. A JP Morgan szakelemzői ugyanakkor “nagyon csekély” valószínűséget adtak annak, hogy a román IMF/EU-program egyáltalán nem folytatódik, mivel megítélésük szerint Románia gazdasági helyzete ingatag,az ország finanszírozási hiánnyal küszködik, és ebben a helyzetben nem hagyhatja figyelmen kívül a költségvetési reformokra irányuló uniós kéréseket.

Románia a múlt hét elején 1,5 milliárd dollár értékben, 6,75 százalékos kuponnal – a piac várakozásoknál kedvezőbb árazási feltételekkel – bocsátott ki tízéves lejáratú dollárkötvényt.

A Fitch Ratings – amely a hosszú futamidejű román szuverén devizaadósságra érvényes “BBB mínusz” osztályzattal látta az új román dollárkötvényt – a besorolásához fűzött elemzésében felidézte, hogy tavaly júliusban a befektetési ajánlású “BBB mínusz” szintre emelte a hosszú lejáratú román szuverén devizaadósság osztályzatát az addigi “BB plusz”-ról, és a jelenlegi osztályzat kilátása stabil.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint a román adósosztályzat javítása tükrözi Románia kilábalását a pénzügyi válságból – e kilábalást jelzi a Fitch szerint az is, hogy a román hazai össztermék (GDP) ismét növekszik -, valamint a román gazdaság erőteljes exportteljesítményét, a folyómérleg-hiány szűkülését és az államháztartási deficit csökkenését.

A Fitch Ratings szerint mindent egybevetve érdemben enyhülnek a Romániát terhelő, lefelé ható kockázatok, és ez összhangban áll azzal, hogy Románia visszakerült a befektetésre ajánlott adósosztályzati sávba.

Londoni elemzésében a cég megállapította ugyanakkor azt is, hogy Románia ki van téve az euróövezeti válság átszűrődő kockázatainak, mivel a valutaunió nem csupán Románia jelentős kereskedelmi partnere, de a romániai pénzügyi szektorban is domináns szerepük van az euróövezeti bankoknak.

Címkék: , ,