Meghívjuk Önöket, hogy tekintsenek meg négy passzivházat Magyarországon!

Akt.:
Meghívjuk Önöket, hogy tekintsenek meg négy passzivházat Magyarországon!
Mennyi energiát fogyaszt egy passzivház, és mibe kerül az? Ha egy 70 négyzetméteres alapterületű lakást veszünk alapul, a fűtési energiaigénye 1000 kWh körül van, ami kevesebb mint egy gigakalória egy évre számolva.

Az új építésű házak esetén a tervezett fűtési hőigény 15 kWh/nm alatt kell hogy legyen, illetve az épületfelújításoknál a maximum megengedett éves fűtési energia 25 kWh/nm. Összehasonlítva a váradi, nyolcvanas években épített „blokkokkal”, amelyek simán meghaladják a 250-300 kWh/nm energiaigényt, könnyen látható, hogy ha a passzivház technológiával újítunk fel egy épületet, akár 85-90 százalékos fűtési számla csökkenésre számíthatunk.

haz2

Drágabb a passzivház, mint egy hagyományos?

Németországban több ezer passzivház már megépült és hozzáférhető statisztikai adatok szerint átlag nyolc százalékkal kell többet ráfordítani egy passzivház felépítésére, mint amennyibe a ma elfogadott, a normáknak megfelelő épületek kerülnek. Bár a szigetelés vastagsága és a csúcstechnika többletköltséggel jár, s ezzel komolyan csökken az energiaigény, nem kell hagyományos és drága fűtési rendszereket beépíteni.

Megtérül-e a többletberuházás egy passzivház esetén?

Kocsivásárlásnál fő szempont a fogyasztás. Egy ház épitésénél, vásárlásánál ezt el szoktuk nagyolni. Passzivház esetén már a tervezés szakaszában meg tudjuk határozni, a tervező szoftver segítségével, hogy pontosan mennyi energiát fog az épület felhasználni. A költség optimizált építkezés alapelve a következő: azt a technológiát kell választani, ami lehetővé teszi a beruházási plusz működtetési költségek legalacsonyabban tartását. Erre a válasz a passzivház technológia. Közép- és hosszútávon ez a legjobb és a legolcsóbb választás.

haz3

Egy ötvenezer eurós költségvetéssel akarok házépítésbe kezdeni. Válasszam a passzivházat?

Elvileg volna két opció: építek egy hagyományos technológiával, “energetikailag korrekt” házat durván 110 négyzetméter alapterülettel vagy vágjak bele egy passzivház építésébe, “csak” 100 nm felülettel. Tudja kompenzálni a komfort, a friss levegő, a csendesebb otthon, a kényelem és a költségmentés működtetés azt a 10 nm különbözetet?

Beruházói szemmel jobban megtérül egy passzivházba tenni a pénzt?

A legtöbben azért építünk házat, hogy a kényelmünket és a biztonságunkat szolgálja. Mi a helyzet ha rögtön az elkészülés után, vagy pár év múlva el akarom adni a házat? Tőlünk nyugatra, aki passzivházat ad bérbe, a bérleti díjba beleszámolja a rezsiköltséget is (ami neki szinte nullába kerül). Másrészt a piaci ára egy közel nulla energia háznak akár 10-20%-kal is magasabb lehet. 2020 az unió kötelezővé tette a NZEB (Near zero energy building) technológia alkalmazását.

További részletek internetes oldalunkon, illetve a Facebookon.

(Fizetett hirdetés)