„Menetrendszerű” záporok és változatos program

„Menetrendszerű” záporok és változatos program
Bihar megye – Péntek délután, a Nyíló Akác Napok hivatalos megnyitója után a borverseny volt a következő program, majd a főtéren koncertek következtek. Zápor is érkezett, de ez nem vette el a szórakozni vágyók kedvét.

A borversenyre  összesen 53 mintát neveztek a borosgazdák, a Popa Dorin, Duka István, Oláh Zoltán, Szoboszlai Hilda és Szoboszlai Csaba összetételü zsűri pedig a következő eredményt hozta meg: édes-aromás borok – 1. Szakács Béla (Szilágypér), 2. Condrea Cornel (Nagykároly), 3. Hegedüs Attila (Érmihályfalva); száraz borok: 1. + 2. Nagy Sándor (Hegyközszentimre), 3. Hegedüs Attila; vörös borok: 1. + 2. Póka Szabolcs (Érmihályfalva), 3. Jungerstein Cristian (Nagykároly). Az Érmihályfalva legjobb bora címet Póka Szabolcs vehette át. Még a díjátadások előtt id.Szilágyi Ferenc nyitotta meg Gavrucza Tibor székelyhídi lelkész tárlatát. Már akkor fekete felhők gyülekeztek az égen, amikor a főtéren még az Amazon Ász együttes lépett fel, majd mikor a helyi Palytime együttes élő koncertje zajlott, heves záport zúdult a városra. A nyomában feltűnt szép szivárvány helyett a kitartó publikum újra inkább a fiatal banda zenéje felé fordult, és sikerüket látva olybá tűnt, hogy a sztárvendégnek mondott, leszálló ágban lévő Kozmix inkább az ő „utózenekaruk” volt. Az eső ellenére az erdei zsibongóban is nagy volt a nyüzsgés.

Nyolcórás eső

A szombati program néhány kiemelkedő eseményére – igyekezve olvasóink türelmével nem visszaélni – külön is ki fogunk térni, összefoglalóként annyit, hogy a Múzeum udvarán mintha kisebb érdeklődés mutatkozott volna a régiségek vásárán, és sajnos a gömöri (Felvidék) fotóklub kiállítása is (már nem is meglepő módon) keveseket vonzott. A néptáncgálán a helyi Nyíló Akác és Fürge Lábak csoport mellett/vendégeiként a holtmarosiak és az érsemjénik léptek fel. Aradszky László koncertje idején szinte órát lehetett volna igazítani a záporhoz, ismét pontban este 8 órakor érkezett. A közönség bebizonyította, hogy nem csak a húszéveseké a világ, hiszen a fiatalok mellett az idősebbek is kitartóan visszajöttek a színpad elé. A „beugróként” fellépett Fly Projekt együttes tagjainál csak a velük érkezett, és nagyon atraktívan alulöltözött két táncos hölgy aratott átütőbb sikert.

Esti operett

Kellemes meglepetésként a késői óra ellenére sokan énekelték együtt az operett-slágereket Ádám Jánossal, Sándor Árpáddal, Nagy Ibolyával, Székely Zsejkével és Kele Brigittával, a Kolozsvári Magyar Operaház művészeivel. Az erdei zsibongóban még az előző napinál is többen tűnődtek azon, hogy „részegen ki visz majd haza?” Vasárnap reggel 20 féle étel receptjével álltak rajtvonalhoz a gasztronómiai versenyfutás résztvevői, arról, hogy mit sikerült végül kifőzzenek, és a nap további eseményeiről később adunk számot.