Mélygarázst a színház mellé

Mélygarázst a színház mellé
Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Kis Gábor RMDSZ-es tanácsos, melyen a városházán iktatott, a frakción belül a saját hatáskörébe tartozó, városfejlesztési kezdeményezést mutatta be.

Kis Gábor arra hívta fel a figyelmet: a kezdeményezése azért aktuális, mert a közeljövőben valószínűleg a Bémer teret is fel fogja újítani az önkormányzat, mellyel kapcsolatban néhány évvel ezelőtt már született egy terv. Azt mondta: azt javasolja, hogy készüljön egy új hatástanulmány, melynek keretében vizsgálni lehetne egy földalatti parkoló és raktár létesítését a színház és az Ady líceum közötti részen, valamint egyéb műszaki módosításokat, mint például a transzformátorház leköltöztetését, a tűzoltósági víztartály máshova helyezését, a vezetékek eltávolítását a homlokzatokról és a föld alá vitelét, a hideg és meleg vizes vezetékek és egyéb csatornák cseréjét, és az építkezési szabályok betartásával ezek minél közelebb költöztetését az épületek alapjához azért, hogy a lehető legtöbb terület maradjon a föld alatti objektumoknak.

Hangsúlyozta: az egész Bémer teret érintő korszerűsítési munkálatok előfeltételeként kéri a részletes feltárási munka elvégzését és nem szúrópróba szerűt, ahogy a Szent László téren történt. Úgy fogalmazott: idejében kell elkezdeni a tervezést, a pályáztatást és a kivitelezést, és nem a választások időpontjához igazítani. „Fontosnak tartom a feltárást, mert több, a színház építését taglaló leírás és tanulmány említést tesz egy alagútról, amelynek az épületnek friss levegővel való ellátása volt a feladata. Amennyiben tényleg létezik az alagút, és nincsen nagyon rossz állapotban, javasolni fogom az újra üzembe helyezését”- közölte.

Majomsziget

A tanácsos indítványozza emellett a valamikor Majomszigethez hasonló tér kialakítását és jelzését, hogy az valaha ott volt, és milyen szerepet töltött be. Azt szeretné, hogy a burkolat anyagának a kiválasztásakor és a tér kiválasztásakor vegyék figyelembe azt, hogy a berakodó ajtóhoz, közvetlenül a fal mellé mobilszínpad legyen elhelyezhető és mobil nézőtér, mely kvázi a belső nézőtér tükörképe lehetne. Előnye, hogy a hang- és fénytechnikát nem kell szállítani, a megfelelő színpadméret (nem úgy, mint a várszínházban) és logisztika helyben van, így igazi nyári színházi fesztivál központ és hangulatot lehetne ott kialakítani, hátránya viszont, hogy a mobil nézőteret meg kell vásárolni, szállítani és tárolni kell.

Kis Gábor szerint ugyanakkor a színház épülete mellett található Madách utca sétálóutcává kell változzon, a Patrioţilor utca pedig a jelenlegi tervek szerint kétirányúvá válna. Az így megszűnő parkolóhelyek is indokolnák a földalatti garázs megépítését. Ez 1200 bruttó négyzetméteren terülne el, 70-80 férőhelyes lenne, és a megépítése körülbelül félmillió euróba kerülne. Emellett a filharmónia épülete előtt lassítósáv kialakítását kéri, a gyermekeiket óvodába és iskolába hozó autós szülők számára, reggeli rendőri felügyelettel.

Összefogás Váradért

Kis Gábor arra is felhívta a figyelmet: szeptemberben 5-én, 6-án és 7-én tart fogadóórákat, sorrendben Szőllősön, Csillagvároson és Velencén, 18 órától, és arra kéri az érdeklődőket, legyen náluk a személyi igazolványuk. Arról is beszélt: folyik az aláírásgyűjtés a Kert utca bontási szándéka ellen, szerinte ez egy példaértékű kiindulópontja lehetne egy közös összefogásnak Nagyváradért.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .