Meleşcanu-Pompeo-találkozó Washingtonban: napirenden a regionális biztonság és az energetikai együttműködés

Meleşcanu-Pompeo-találkozó Washingtonban: napirenden a regionális biztonság és az energetikai együttműködés
Teodor Meleşcanu román külügyminiszter Michael Pompeo amerikai külügyminiszterrel találkozott hétfőn Washingtonban, a munkaügyi megbeszélés napirendjén a regionális biztonság és az energetikai szektorban való együttműködés szerepelt többek között, tájékoztatott kedden közleményben a külügyi tárca.

A megbeszélésen jelen volt George Maior, Románia egyesült államokbeli nagykövete, David Hale politikai ügyekért felelős államtitkár-helyettes és Philip Reeker, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős megbízott államtitkára.

Teodor Meleşcanu és Michael Pompeo egy sor aktuális témát érintett a megbeszélésen, és hangsúlyozták a két kormány együttes erőfeszítéseit a Románia és az USA közötti stratégiai partnerség fejlesztése és megerősítése terén.

Meleşcanu hangsúlyozta, a két ország közötti kapcsolat elmélyítése érdekében fontosak a hivatalos látogatások, amelyeket a román, illetve amerikai fél tesz Washingtonban és Bukarestben.

A román külügyminiszer értékelte a nemzetbiztonság terén fennálló szoros kapcsolatot az Egyesült Államokkal, és kiemelte, Romániának és a román-amerikai együttműködésnek stratégiai szerepe van az integrált védelmi intézkedések gyakorlatba ültetésében a NATO keleti térségében.

A diplomáciai testület vezetője hangsúlyozta ugyanakkor a Fekete-tenger térségének biztonságára irányuló elkötelezettség megerősítésének fontosságát az amerikai fél részéről, mutat rá a külügyi tárca.

Meleşcanu beszélt ugyanakkor Románia eddigi megvalósításairól az EU Tanácsának elnökeként, valamint a mandátum második felére vonatkozó tervekről, beleértve a keleti partnerséggel kapcsolatos projekteket. Szóba hozta, Románia tagja szeretne lenni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD), ez az ország külpolitikájának egyik fontos célkitűzése.

A közlemény értelmében szóba kerültek a terrorizmus felszámolása érdekében tett regionális és nemzetközi erőfeszítések, amelyekhez az amerikai államtitkár szerint ‘Románia jelentősen hozzájárult’.

Meg kell erősíteni ugyanakkor a kétoldalú együttműködést az energetikai szektor területén, egyeztek meg a felek a külügyi tárca közleménye értelmében.

 

www.agerpres.ro