Meleșcanu: a román diplomácia főként a jövő évi centenáriumra és a 2019-es román EU-elnökségre készül

Teodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu
A román diplomáciának főként az 1918-as egyesülés százéves évfordulójára, valamint a 2019. első félévi román EU-elnökségre kell készülnie – jelentette ki kedden Teodor Melescanu román külügyminiszter.

A tárcavezető a román diplomácia kedden kezdődött kétnapos, hagyományos évi értekezletén beszélt erről. Közölte, hogy az említett feladatok mellett fontosnak tartják Romániának az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagságára, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagságára benyújtott pályázatát is.
Melescanu hangsúlyozta: a román diplomatáktól az eredményekre jobban összpontosító gazdasági diplomáciát vár el. A román EU-elnökségről kifejtette: Bukarest érdeke, hogy fellendítse az uniós fejlesztési politikákat az EU gazdasági konvergenciája és európai integrációjának mélyítése érdekében.
Rámutatott, hogy Romániának aktívabban kell érvényesítenie nemzeti érdekeit az EU jövőjét illetően, de a tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokban is. Úgy vélte, hogy az EU-elnökség történelmi lehetőség a román külpolitika számára.
Közölte, hogy Románia jó viszony ápolására törekszik Oroszországgal, de ennek két előfeltétele van: a kölcsönös tisztelet, valamint a nemzetközi jog betartása. Hozzátette: amíg Moszkva megsérti a nemzetközi jogot, Románia támogatni fogja az Európai Unió Oroszországgal szemben alkalmazott szankcióit.
A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a román diplomácia értekezletének három kiemelt meghívottja lesz: az egyiptomi és a luxemburgi külügyminiszter mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz szerdán a tanácskozáson, ahol előadást is tart.

(MTI)