Meleg Vilmos maradt a váradi RMDSZ elnöke

Meleg Vilmos maradt a váradi RMDSZ elnöke
Csütörtök este a polgármesteri hivatal dísztermében küldöttgyűlést tartott az RMDSZ váradi szervezete. Tevékenységi beszámolót tartott a tisztségében megerősített Meleg Vilmos elnök, később pedig a négy helyi tanácsos is ismertette eddigi tevékenységét.

Az ülésvezető Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet: az a tény, hogy 299 küldöttből 223-an van jelen, azt jelzi, hogy az RMDSZ váradi szervezetének történetében ez a legnagyobb mandátumszámú küldöttgyűlés. Ez nem véletlen, hiszen nehéz időkben erőt kell felmutatni minden szinten, és csattanós választ kell adni azoknak, akik például ellenzik a magyarság szimbólumainak a használatát.

Tevékenységi beszámolójában Meleg Vilmos váradi elnök felidézte, hogy 2017 októberében kapta azt a feladatot, hogy igyekezzen újraszervezni a városi RMDSZ-t úgy, hogy ismét hidat képezzen a magyarság felé. Ezután az ügyvezető elnökség lendületes, tenni akaró csapata is összeállt. Munkásságuk három területet fedett le. A tavaly áprilisi magyarországi országgyűlési választásoknál összeszedték és továbbították a levélszavazatokat (2599-et), gyűjtötték az aláírásokat a Minority SafePack kampányban (3380-at sikerült). A tavalyi participatív költségvetési kiírásban az első ötbe bekerült az általuk javasolt várad-velencei Templomtér-korszerűsítés és a hegyaljai kultúrotthon renoválása, az idén pedig sikeres volt a 0. meridiánnal kapcsolatos ötletük, illetve a Parkot Biharpüspökibe!- kezdeményezésük. Felkértek magyar intézményvezetőket, hogy közhasznú információkkal tájékoztassák a lakosságot, aláírást kezdtek el gyűjteni a Szacsvay-közért, petíciókat tettek le a polgármesteri hivatalban, és bekapcsolódtak az EP-választásokkal kapcsolatos aláírásgyűjtésbe. Olyan sikeres rendezvényeket bonyolítottak le önállóan, vagy másokkal közösen, mint a Nagyváradi Séta Adyval, a Bihar megyei magyar tannyelvű líceumok focibajnoksága, a szórványprogram, a Kabos Endre-emlékdélután, a Magyar Kultúra Hete, a Festum Varadinum, a majális, a Körös-parti Party, a Szacsvay születésének bicentenáriumi ünnepsége stb. A harmadik kategória a megemlékezések és a koszorúzások voltak. Elmaradt viszont a Részek viadala és a Bihar Megyei Magyar Civil Kisokos megjelentetése. „Úgy érzem, becsületesen helytálltunk. Életben tartottunk régebbi rendezvényeket és újakat is elindítottunk hagyományteremtő szándékkal”- zárta mondandóját Meleg Vilmos.

Végvár

Botházy Nándor ügyvezető elnök elsősorban azt emelte ki, hogy sikerült összeszedni 5000 nagyváradi aláírást azért, hogy a Szövetség elindíthassa a listáját a május 26-i európai parlamenti választásokon. Úgy fogalmazott: ennek azért örvend nagyon, és azért büszke, mert végre Várad nem maradt szégyenben a Bihar megyei települések között, és sok évre visszatekintve, most sikerült először összegyűjteni azt az aláírás mennyiséget, amit elvártak tőlük. Azon meggyőződésének adott hangot, hogy a megmaradás a tét, hiszen mindenki érzékeli, hogy mi a politikai realitás a végvárrá lett Váradon kisebbségi szempontból: uszító falragaszok jelennek, zászlót akarnak égetni, magyar feliratú táblákat festenek le szankciók nélkül, „miközben a helyi önkormányzat részéről jön az altatás, a meghasonulás, az ámítás, a többségi vezetés üzeneteinek és akaratának magyarra fordítása és a képmutatás”.

Repülőtér

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke azt nyomatékosította: ahogyan Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is többször kijelentette, nincs más útja és eszköze a magyar érdekképviseletnek, csak az RMDSZ. A honatya szerint nem normális helyzet az, hogy az RMDSZ-es vezetésű megyei tanácsnak kell megoldania olyan problémákat, amelyeknek az orvoslása valójában a váradi liberális önkormányzatnak kellene hogy legyen a kötelessége. Leszögezte: „nem miattunk nem jönnek repülőjáratok Váradra”. Megítélésében a reptér működésének fellendüléséhez két dolog volna szükséges: egyrészt, hogy létezzen ide érkező idegenforgalom (mert a turistákat nem biztos, hogy annyira vonzzák a felújított homlokzatok, viszont a Kárpát-medencében egyedi vár annál inkább, csak ki kéne használni az ebben rejlő potenciált), másfelől pedig az, hogy az itt élőknek legyen elég pénze ahhoz, hogy repülővel utazzanak külföldre.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is az itteni alacsony béreket és a magas rezsiszámlákat kifogásolta. Kijelentette: ő mindig az őszinte beszéd híve volt. Rosszul érezné például magát, „ha mindenfajta választott tisztség elnyerése nélkül csak a magyarok megosztása céljából ráncigálnának be engem tanácsadónak a polgármesteri hivatalba”.

Felszólalt még Pete István megyei választmányi elnök, Székely Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet váradi elnöke, Kőrösi Kristóf, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) vezetője és Biró Rozália parlamenti képviselő. A küldöttgyűlés a városi tanácsosok (Kirei Melinda frakcióvezető, Kecse Gabriella, Pető Dalma és Kis Gábor) beszámolóival ért véget.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .