Meleg étel a hajléktalanoknak, rászorulóknak

Meleg étel a hajléktalanoknak, rászorulóknak
Idén is osztanak meleg ételt a hajléktalanoknak Nagyváradon. Az akciót az Eclesia Mater Alapítvány szervezi a Gutenberg utcai hajléktalanszálló munkaközösségének közreműködésével.

 

 

A váradi hajléktalanszálló munkatársai 2011 december 22-én kezdték el az ételosztást és egészen 2012 január 6-ig folytatják a Bunyitay-ligetben. Minden nap 13 órától várták, várják a rászorulókat, akiknek egy tál meleg étel is nagyon sokat jelent. A hollandiai Hulp Oost Europa Alapítvány támogatásásnak köszönhetően már több éve meg tudják oldani, hogy a téli időszakban egy-egy tál meleg étellel, teával, kaláccsal várják a hajléktalanokat, a nagyon szegény körülmények között élőket. Ferencz István, az Eclesia Mater Alapítvány szociális programfelelőse és a Guttenberg utcai hajléktalanszálló vezetője elmondta, hogy eddig körülbelül naponta ötven adag ételt osztottak ki. „Általában ugyanazok az emberek jönnek vissza minden nap, vannak olyan napok amikor mások is jönnek velük, de vannak akik csak egy-egy alkalommal állnak sorba ételért.”- tette hozzá Ferencz István. Elmondta, sajnos idén körülbelül húsz-huszonöt százalékkal több személynek osztottak meleg ételt mint tavaly.

 

Sok a gyerek

 

A szomorú tény az, hogy idén sok kisgyermekes anyuka jött el az ételosztásra, magával hozva három-négy gyermeket is, tudtuk meg. A hajléktalanszálló vezetője elmondta, hogy az elmúlt években arra még nem volt példa, hogy ennyi kiskorú álljon sorba, és szinte minden nap. Az ünnepek alatt kalácsot is adtak az étel mellé, a gyerekeknek pedig csomagot, amelyben édesség és gyümölcs volt. Az emberek sűrű ételt vagy éppen főzeléket kapnak, hogy tartalmasabb legyen az étkezés. Volt például zöldséges rizs csirkecombbal, hasábburgonya hússal. Az ételek mellé mindig kapnak kenyeret. Van aki ételhordozóban viszi el az adagját, és van aki már a helyszínen elfogyasztja. Tegnap mi is kilátogattunk a Bunyitay-liget strand felőli részében található filagóriához, ahol már elkezdték az ételosztást a sorbanálló embereknek, akik között volt idős, középkorú és fiatal is. Sajnos a nehéz gazdasági helyzet miatt egyre többen állnak sorba ételért, és talán ezt a látványát már meg is szoktuk. Viszont az megdöbbentő és elszomorító az, ahogy Ferencz István is elmondta, hogy nagyon sok gyerek áll sorba ételért. Ottjártunkor is éppen öt futva közeledő gyerek ért a helyszínre, ezt kiabálva megkönnyebbülten: „látod mondtam, hogy nem késsük le!”

 

Nagy Noémi