Méhészeti támogatások kifizetése

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) arról tájékoztat, hogy augusztus 1-ig lehetett letenni a megyei, illetve bukaresti kirendeltségeknél az igényléseket és az igazoló dokumentumokat az Országos Méhészeti Program keretében nyújtott támogatásokra a 2018-as végrehajtási évre vonatkoztatva.

A kedvezményezettek a méhészek, akik lehetnek természetes vagy jogi személyek, vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások. Kérvényezni lehetett finanszírozást a kártevők elleni, elsősorban a varroa atka elleni gyógyszeres védekezésre, a kétlegelős pásztorkodás racionalizálására, valamint a méh törzsek repopularizációjára. Ugyanakkor pályázhattak még a törvény által elismert mezőgazdasági szövetkezetek is.

Mi a helyzet nálunk?

Florian Pavel, az APIA Bihar megyei kirendeltségének vezetője szerint a megyénkben 95 kérvényt tettek le, az igényelt összeg pedig 677.670,89 lej. Kiemelte, hogy a kifizetésekre az ellenőrzések után, valamint az követőek kerülhet sor, hogy összegezték az elszámolható költségek, illetve azt, hogy ezek nem lépték-e túl a plafonértéket.

A 2018/307. kormányhatározat értelmében a 2017–2019 közötti időszakra 99,3 millió lej van kiutalva, melyből 49,6 millió lej európai uniós vissza nem térítendő támogatás. A 2018-as végrehajtási évre vonatkoztatva a kifizetés a 4,6585 lej/euró árfolyamon történik, melyet az Európai Központi Bank 2017. december 29-én határozott meg.

Ciucur Losonczi Antonius